Facebook bo objavljal lokacijo upravljavcev velikih strani

Dare Hriberšek

11. avg 2018 ob 15:23:01

Upravljavci Facebook strani, za zdaj samo takih z množičnim občinstvom, bodo morali po novem nekoliko bolj razkriti svojo identiteto. V naslednjih dneh jih bo na njihovi strani pričakalo opozorilo, da morajo skozi poseben avtorizacijski proces, v katerem bodo morali vključiti dvostopenjsko preverjanje identitete in potrditi v kateri državi se stalno nahajajo. V nasprotnem primeru bodo izgubili pravice do urejanja. Lokacijo bodo za zdaj preverjali le s pomočjo lokacije naprave, bo pa ta javno objavljena ob spisku oseb, ki stran upravljajo.

Ukrep bo sprva vpeljan samo za strani z veliko ameriškimi sledilci, pozneje pa naj bi ga razširili na celotno omrežje. Novinarji The Verga so predstavnikom Facebooka že zastavili logično vprašanje, kako velika mora biti stran, da podleže novemu pravilu, a odgovora niso dobili, češ, da bi bilo konkretno številko moč pozneje tako ali drugače zlorabiti.

Jasno je, da je novost povezana z obtožbami, ki z vseh strani letijo na Facebook, glede zlorab njihove platforme za vmešavanje v volitve in referendume, zlasti v ameriško predsedniško kampanjo leta 2016. Jeseni bodo namreč v ZDA potekale volitve v oba predstavniška domova. Da gre za pogrom nad t. i. fake news, potrjuje tudi pojasnilo Facebooka, ki pravi, da je njihov cilj preprečiti posameznikom in organizacijam, da bi ustvarjali zavajajoče uporabniške račune ter povečati avtentičnost in transparentnost vsebin na svoji družabni platformi. Že od aprila morajo tako oglaševalci, ki občinstvo nagovarjajo s političnimi sporočili, razkriti ne le svojo lokacijo, pač pa izkazati tudi svojo identiteto.

Podobne spremembe naj bi v kratkem vpeljala tudi Facebookova sestrska stran Instagram.