Še krajše vajeti za politično oglaševanje na Facebooku

Dare Hriberšek

28. avg 2019 ob 18:01:33

Vsakokratne volitve v ZDA bodo v prihodnosti kot kaže nov mejnik v omejevanju lažnih novic in politične propagande. Facebook bo namreč znova poostril pogoje za politične oglaševalce. Ti so morali že od lanske pomladi, preden so lahko karkoli objavili, Facebooku posredovati svojo identiteto in lokacijo, oglasi pa so se arhivirali za več let. Prav tako je bilo ob oglasu objavljeno kratko obvestilo, ki je vsebovalo tudi ime oglaševalca. K novim ukrepom je vodilo prav slednje, saj so številni oglaševalci uporabili lažna imena, da bi zakrili svojo pravo identiteto.

Po novem bo organizacija, ki bo z vsebino oglasa padla v eno od desetih političnih kategorij, ki so jih oblikovali pri Facebooku, posredovati dokaz, da zares predstavlja to organizacijo. Ukrep je za zdaj uperjen v ZDA, zato za tamkajšnja podjetja, nevladne in neprofitne organizacije to pomeni identifikacijsko številko, ki jo je izdal kateri od vladnih uradov, najpogosteje je to davčni urad. Za politične stranke bo to identifikacijska številka volilne komisije, za vladne in vojaške organe pa domena in ustrezen email naslov. Manjše organizacije in posamezni politiki se bodo morali izkazati z imenom, naslovom, spletno stranjo, e-poštnim naslovom in telefonsko številko, vse skupaj pa bodo pri Facebooku nato preverjali.

Taka potrditev istovetnosti bo oglaševalcu po želji zagotavljala prikaz male ikone "i" ob oglasu, ki bo zagotavljala, da gre oglas preverjenega oglaševalca, klik nanjo pa bo razkril nadaljnje podrobnosti o njem.

Ukrep naj bi začel veljati sredi septembra, organizacije, ki nato v mesecu dni ne bodo posredovale zahtevanih dokazil, pa začasno ne bodo mogle objavljati oglasov na Facebooku.