Facebook začenja označevati državne medije, blokiral bo njihove oglase

Jurij Kristan

5. jun 2020 ob 10:23:02

Na Facebooku je mogoče od včeraj videti nove označbe, s katerimi družbeno omrežje opozarja uporabnike, da je nek medij pod državnim vplivom. Pozno poleti ti mediji vsaj začasno ne bodo mogli kupovati oglasov, usmerjenih na ameriško prebivalstvo. Ukrepa sta del boja proti zunanjemu vmešavanju v ameriške novembrske volitve.

Predsedniške volitve v Združenih državah pred štirimi leti so bile med drugim obremenjene tudi s poskusi vmešavanja Rusije, ki je nanje želela vplivati z raznimi spletnimi prijemi. Čeprav je v končni fazi težko reči, ali so Rusi sploh dosegli kakršenkoli zaznaven učinek, pa se želijo letos Američani pred morebitnimi tovrstnimi neprilikami bolje zaščititi (omejen dostop). Pri Facebooku so objavili, da s četrtkom pričenjajo vidno označevati profile medijev na svojem družbenem omrežju, za katere bodo presodili, da so pod državnim vplivom. To ne pomeni zgolj državnega (so)lastništva, temveč predvsem uredniško politiko, prakso in druge podrobnosti, pri čemer v firmi pravijo, da so kriterije oblikovali v sodelovanju z več deset zunanjimi strokovnjaki.

Ukrep je usmerjen predvsem proti vidnim tujim medijskim hišam, kot so ruska Sputnik, kitajska China's People's Daily in iranska Tasnim News Agency. (Slovenske RTV v tem hipu med njimi ni.) Spisek je dinamičen in se bo lahko medij nanj pritožil, učinek pa je odvisen tudi od lokacije uporabnikov Facebooka. Medtem ko lahko pri nas označbe vidimo na profilnih straneh in knjižnici oglasov (Ad Library), pa jih bodo Američani videli tudi v novicah samih. Za nameček bodo s koncem poletja politiko zaostrili in tem medijem prepovedali nabavo oglasov, usmerjenih na ameriške uporabnike; bržkone bo ta ukrep trajal vsaj do vključno samih volitev.

Na Facebooku lahko že od letošnjega aprila vidimo lokacijske podatke profilov z vplivnimi objavami. Vendarle pa podjetje pri zadnjem ukrepu caplja za Twitterjem, ki je nekaj podobnega uvedel že lanskega avgusta, ko se je moral spoprijeti z organizirano kitajsko državno propagando.