Facebook bo za politično propagando lokacijo preverjal z razglednicami

Matej Huš

20. feb 2018 ob 20:04:55

Ob vseh tehnoloških zmožnostih je za ugotavljanje dejanske lokacije še vedno najzanesljivejši način klasična pošta, ugotavlja Facebook. Zaradi škandala, ki ga je v ZDA povzročilo domnevno rusko vmešavanje v ameriške volitve, ko so tudi na spletnih platformah Twitter in Facebook vplivali na javno mnenje, bo Facebook precej zaostril pogoje, pod katerimi lahko posameznik poimensko oglašuje kakšnega politika. To ni presenetljivo, saj bodo novembra v ZDA volitve v predstavniški zbor in tretjino senata.

Katie Harbath iz Facebooka pojasnjuje, da bodo morali oglaševalci, ki bodo želeli podpirati kakšnega kandidata, dokazati, da so navzoči v ZDA. To bodo storili tako, da jim bo Facebook po pošti poslal razglednico s kodo, ki jo bodo morali potem vpisati. Brez tega ne bo mogoče objavljati oglasov za posamezne kandidate, bo pa mogoče reklamirati in problematizirati splošne teme, ki so politično obarvane. To ne bo rešilo vseh težav, priznava Katie Harbath, bo pa dober začetek.

V ZDA se namreč nadaljujejo preiskave
, ali in v kolikšni meri je Rusija res vplivala na volitve leta 2016. Minuli teden je tako tožilstvo uradno obtožilo 13 ruskih državljanov, da so vplivali na ameriške volitve. Tri izmed njih obtožujejo tudi internetne prevare, pet pa še kraje identitete. Med obtoženimi so tudi podjetja, denimo z rusko vlado povezan zloglasni Internet Research Agency, ki je imel strateški cilj vplivati na volitve. Ruski vrh ostro zanika kakršnokoli vplivanje na ameriške volitve, obtožnico pa označuje kot smešno.

Medtem pa v obtožnici piše, da se je skupina Rusov predstavljala kot Američani, porabila več tisoč dolarjev mesečno za nakup političnih oglasov, to počela s strežnikov v ZDA, da bi prikrila svoj izvor, organizirala politična zborovanja v ZDA, na družbenih omrežjih objavljala v imenu ameriških državljanov, blatila Hillary Clinton in - še posebej zanimivo - financirala gradnjo dovolj velike kletke, da bi v njej lahko imeli igralko, ki bi predstavljala Clintonovo v zaporniški uniformi. Za vse svoje aktivnosti naj imeli mesečno na voljo okrog milijon evrov.