Tesla razvija lastno procesno enoto

Dare Hriberšek

4. avg 2018 ob 20:45:01

Med svojim nastopom, v katerem je Elon Musk vlagateljem in novinarjem pojasnjeval stanje podjetja po končanem drugem letošnjem poslovnem četrtletju, je na plano prišla tudi potrditev, da v Tesli že nekaj časa razvijajo lasten čip za poganjanje umetne inteligence njihovih vozil. Družba je namreč zadnji dve leti skrivaj razvijala svoj procesor, ki bo premleval podatke za naslednjo, tretjo različico Autopilota, Teslinega sistema za samodejno upravljanje vozil. Doslej so se v tem pogledu naslanjali na Nvidiinih grafičnih karticah temelječ sistem, imenovan Nvidia Drive platform. Do znamenite nesreče s smrtno žrtvijo, ko je njihovo vozilo trčilo v traktorsko prikolico, pa je bil dobavitelj strojne in programske opreme start-up podjetje Mobileye, s katerim so potem pogodbo razdrli.

Hardware 3, kot je novemu čipu uradno ime, naj bi bil precej zmogljivejši od Nviidine opreme. Če naj verjamemo Musku, je ta zmogla poganjati program za računalniški vid z 200 sličicami na sekundo, medtem ko jih bo Hardware 3 zmogel približno 2000, pri čemer še niti ne bo polno izkoriščen. Novi čip bodo vgrajevali v modele S, X in 3, brezplačno ga bodo lastnikom vozil vgradili tudi za nazaj, s čimer naj bi začeli v letu 2019.

Elon Musk je sicer na dogodku pojasnjeval precej hitro kopnenje kapitala podjetja, ta se je v zadnjem kvartalu zmanjšal za 430 milijonov ameriških dolarjev. Kot je zatrdil, je to zadnje četrtletje z rdečimi številkami. Kar smo že kdaj slišali. Vlagatelji so mu kot kaže verjeli, saj se je delnica Tesle pozneje povzpela za 9 %. Podjetje je pred dvema mesecema doseglo tudi pomemben premik, saj so tedensko proizvedli 5000 vozil Model 3s, kar naj bi bila mejna števila, s katero naj bi podjetje končno postalo dobičkonosno.