Prva smrtna žrtev samovozečih avtomobilov, ki to niso

Matej Huš

4. jul 2016 ob 06:27:25

Od avtonomnih vozil in umetne inteligence v obliki avtopilota na vseh področjih pričakujemo veliko, še največ pa za zmanjšanje števila nezgod in smrtnih žrtev v cestnem prometu. Googlova popolnoma avtonomna vozila s skoraj tremi milijoni prevoženih kilometrov so povzročila eno samo nezgodo in bila udeležena v vsega peščici, kjer razen zvite pločevine in lažjih poškodb potnikov hujšega ni bilo. Drugače pa je s konvencionalnimi vozili, ki so avtopilotni sistem dobila tekom evolucije. Te dni smo izvedeli, da so maja v ZDA zabeležili prometno nesrečo s smrtnim izidom, kjer je avtomobil žrtve vozil avtonomno, s čimer gre za prvo potrjeno smrtno žrtev sistemov za avtonomno vožnjo. Ker to odpira precej vprašanj, ni presenetljivo, da je ameriška Uprava za varnost na hitrih cestah (NHTSA) začela uradno preiskavo primera.

Kot je to pri vseh resnih nesrečah, je tudi to pot tragičnemu izidu botroval splet nesrečnih okoliščin in tudi človeška nepazljivost. Tesla S, ki jo je vozil 40-letni poslovnež iz Ohia, je 7. maja na Floridi pri polni hitrosti od strani trčila v tovornjak, ki je peljal pravokotno na smer vožnje Tesle S, kar je bilo za voznika Tesle S usodno. Ker se ravno v teh mesecih odloča o prihodnosti samovozečih avtomobilov v ZDA, se je ta nesreča pripetila v precej občutljivem času.

Tesla je pohitela z izjavo za javnost, v kateri so obžalovali nesrečni slučaj, a poudarili, da odgovornosti za nesrečo ne smemo v celoti pripisovati avtopilotu. Kot pravijo, je to prva smrtna žrtev v več kot 200 milijonih prevoženih kilometrov z avtopilotom, medtem ko je v ZDA povprečje ena smrtna žrtev na prevoženih 150 milijonov prevoženih kilometrov. Ne voznik ne sistem za zaviranje v sili nista opazila bele prikolice, ker je bila zaradi bleska in sončne svetlobe izjemno slabo vidna. Pri trkih s tovornjaki s priklopniki se avtomobil lahko zapelje pod priklopnik, kar ima običajno hude posledice za potnike, in to se je zgodilo tudi v tem primeru.

Mediji so hitro izbrskali, da nesrečni voznik med vožnjo ni bil skoncentriran na promet, temveč je gledal film na tabličnem računalniku, kar potrjuje tudi najden računalnik na mestu nesreče. Prav tako poročajo, da je voznik v preteklosti nabral veliko kazni za prehitro vožnjo, in sicer kar osem v zadnjih šestih letih (toda pred nesrečo je vozil po omejitvah!). Še bolj bizarno je dejstvo, da je prav preminuli voznik aprila na YouTube naložil videoposnetek, kako ga je avtopilot rešil pred prometno nesrečo (za katero ne bi bil kriv!).

Glavni problem pa je seveda funkcija avtopilot, ki ne ponuja tistega, kar ljudje od nje pričakujejo, pa čeprav jih Tesla na to opozori. Privzeto je izključena in vozniki so jasno opozorjeni, da gre za funkcijo v izdelavi, ki od njih kljub dobremu delovanju še vedno zahteva, da imajo roke ves čas na volanu in da so kadarkoli pripravljeni prevzeti nadzor nad vozilom. In tu se skriva srž problema - avtopilot, ki od ljudi zahteva nenehno pripravljenost, je neuporaben. Precej teže je biti skoncentriran na promet, če večino časa ni treba početi ničesar kakor le gledati, kot pa aktivno voziti klasično vozilo. Volvo je že aprila, torej pred nesrečo, prav iz tega razloga Teslin avtopilot označil kot slab poizkus in dodal, da bo njihov avtopilot, ki izide naslednje leto v omejenem preizkusu, popolnoma avtonomen v vseh situacija, za kar bodo prevzeli tudi odgovornost. To pa je velika zaveza.