Tesla prvič beleži profitno leto, Elonu Musku se nasmihajo bonusi

Dare Hriberšek

31. jan 2020 ob 19:07:33

Delnice Tesle so poskočile za 12 odstotkov, potem, ko je podjetje objavilo vnovično četrtletje z dobičkom, s tem pa tudi prvo pozitivno leto v svoji zgodovini. Vse skupaj so zabelili še z napovedjo, da bodo letos prodali več kot pol milijona vozil. V letu 2019 so sicer dobavili 367.500 vozil, kot rečeno pa bo letošnja proizvodnja zaradi vzpostavitve tovarne na Kitajskem že prehitela povpraševanje, s tem pa pohitrila dobave kupcem, kar je dolgo veljalo za ahilovo tetivo podjetja.

Prihodki zadnjega kvartala so tako znašali 7,38 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer je bilo dobička za 105 milijonov. Oboje je preseglo napovedi in pričakovanja vlagateljev. Delnice Tesle pa so se od prelomnega lanskega oktobra, ko so v podjetju objavili prve nekoliko bolj optimistične rezultate, povzpele že za spoštljivih 120 %.

Podjetje je trenutno po tržni kapitalizaciji vredno 104,7 milijarde USD, kar pomeni, da je postalo vrednejše od General Motorsa in Forda skupaj. To pa obenem pomeni tudi, da si utegne CEO Elon Musk za svoje dosedanje delo priboriti prvo plačilo. Musk namreč na Tesli doslej ni prejemal plače, pač pa je dogovorjen le za opcije v deležih. Te pridejo v poštev, če bo podjetje v naslednjih desetih letih doseglo vrednost 650 milijard USD, Musk pa bo prejel paket delnic ob vsakem povečanju vrednosti podjetja za 50 milijard USD. Če bo podjetje leta 2028 doseglo kapitalizacijo 650 milijard, bo Musk upravičen do delnic v skupni višini približno 50 milijard ameriških dolarjev.

Elon Musk ima trenutno v lasti približno 19 % delež podjetja, lukrativno delovno pogodbo s Teslo pa je sklenil marca 2018, ko je bilo podjetje vredno nekaj nad 50 milijard USD.