Tesla vpoklicala pol milijona vozil

Matej Huš

1. jan 2022 ob 14:54:27

Tesla je objavila vpoklic približno pol milijona vozil, ki so jih prodali med letoma 2017 in 2020. Gre za vsa vozila Model 3 - po podatkih Tesle jih je 356.309 - in nekaj vozil Model S (119.109). Čeprav ocenjujejo, da je dejansko prizadetih 14 odstotkov modelov S in zgolj en odstotek modelov 3, je vpoklic širši. Težavi sta dve: kamera in pokrov motorja.

V modelu 3 je problematična kamera na zadku avtomobila. Sčasoma lahko zaradi odpiranja in zapiranja prtljažnika kamera preneha delovati, ker se lahko obrabi kabel, s katerim je povezana. Tesla bo zato v vseh vozilih zamenjala ta kabel in dodala zaščito, kdor pa je problem že imel in ga je zamenjal sam, mu bodo stroške povrnili.

Resnejša težava pa je v modelu S. Pri nekaterih vozilih se pokrov motorja oziroma sprednji prtljažnik, saj gre za električne avtomobile, ne zapre dobro. V skrajnem primeru bi se lahko zgodilo, da se med vožnjo odpre, kar bi lahko povzročilo prometno nesrečo, ker voznik izgubi pregled nad voziščem. Težavo bodo rešili s poravnavo zaskočnega sistema. Tudi tu bodo povrnili stroške tistim, ki so problem odpravili že sami.

Tesla pravi, da trenutno nimajo podatkov, da bi se zaradi omenjenih napak doslej že zgodila kakšna nezgoda, poškodba ali smrtna žrtev.