Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

Dare Hriberšek

3. avg 2018 ob 03:31:02

Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa višjih cen. Od aprila do junija so namreč prodali le za odstotek več naprav, so pa te bile dražje. V povprečju so tako en telefon prodali za 724 USD, kar je več od napovedanih 694 USD. Odlični so bili tudi prihodki od storitev, skupaj jih je bilo za 9,5 milijarde, kar pomeni 31 % povišanje glede na lansko četrtletje. Med Applove paradne storitve denimo sodijo App store, Apple Music in Apple Pay.

Kaj pa prihodnost? Analitiki pričakujejo enako močan četrti kvartal, z rastjo prihodkov med 16 in 19 %. Po napovedih oz. bolj ugibanjih naj bi podjetje jeseni dalo na trg tri nove modele telefonov, ob njih pa še prenovljen iPad Pro in pametno uro Apple Watch.