Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Dare Hriberšek

31. okt 2019 ob 11:55:01

Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom Tima Cooka. Tokratni podatki o prodaji storitev namreč že zajemajo uporabnike igralne platforme Apple Arcade, ne pa tudi Apple TV Plus, ki svoje oddajanje začenja čez dobra dva tedna in bo s svojo relativno nizko - za kupce nekaterih izdelkov pa celo brezplačno - naročnino verjetno dodobra premešala karte tudi na trgu pretočnih TV storitev.