Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Matej Huš

12. nov 2018 ob 20:11:09

Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja rast najnižja, a to je bilo pričakovati. V primerjavi z lansko 36-odstno rastjo so to pot zabeležili le 27 odstotkov več prometa kakor leto pred tem.

Da so Kitajci res navdušeni nad tem dnem, pričajo tudi številke o zgodnji prodaji. V prvi uri po polnoči so prodali že za 10 milijard dolarjev blaga. Prvo milijardo pa so presegli v vsega poldrugi minuti. Včeraj so prodali več izdelkov, kot v lanskem črnem petku in spletnem ponedeljku skupaj.

Analitiki pričakujejo, da se bo strma rast v prihodnosti ustavila, saj se tudi kitajsko gospodarstvo počasi ohlaja. Alibaba stavi na kitajski srednji razred, ki ga je čedalje več. Letos šteje že 300 milijonov ljudi (Kitajcev je 1,4 milijarde) in se bo še povečeval. Mimogrede - včeraj so odposlali več kot milijardo paketov.