Kmalu bomo dobili prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

Dare Hriberšek

29. jul 2018 ob 23:18:32

Večini običajnih smrtnikov pomeni milijarda dolarjev nepredstavljivo količino denarja. A globalizacija, tehnološki napredek, nekaj pa tudi inflacija, so z leti napravili svoje: bliža se trenutek, ko bo prvo zasebno podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji v ameriških dolarjih doseglo in preseglo bilijon.

Drži, da je leta 2007, ko je cena delnic za kratek čas poskočila v času njihove javne prodaje, magično mejo bilijona preskočilo kitajsko podjetje Petrochina. A je šlo le za skok kratkega daha, vrednost podjetja pa se je pozneje ustalila približno polovico nižje.

Prvi v dirki je trenutno Apple. Seštevek vrednosti njihovih delnic, kar tržna kapitalizacije pomeni, je ta teden znašal 939 milijard dolarjev. 26. julija, ko je vrednost njihove delnice znašala 195,96 USD, je bila vrednost podjetja že 963 milijard. Če se bodo vlagatelji pozitivno odzvali, ko bodo čez nekaj dni objavili svoje četrtletne rezultate, si utegne podjetje bilijonsko krono nadeti že takrat.

Applu je za petami Amazon. Ta teden je bila njegova vrednost že na 917 milijardah, a je potem zdrsnila za nekaj deset. Sledita Alphabet, Googlova krovna družba z 886 ter Microsoft z 827 milijardami. Facebook je ta teden s svoje cenovne etikete izgubil 120 milijard, po zadnjih trgovanjih pa je vreden 505 milijard. In je posledično v povsem drugi ligi.

Na prvih petih mestih se tako živahno prerivajo sama visokotehnološka podjetja, vsa so ameriška, sledita pa jim dve kitajski, obe prihajata iz sorodne branže: Tencent (478 mld) in Alibaba Group (476 mld). Šele na to se na lestvici zvrstita dve družbi, ki prihodke kujeta v bolj klasičnih podjetniških vejah; to sta holding Berkshire Hathaway (463 mld), znan po svojem predsedniku uprave in izvršnem direktorju Warrenu Buffetu in investicijska banka JPMorgan Chase (354 mld).