Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

Matej Huš

29. jul 2018 ob 11:28:41

Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime Environment (zaradi ostalih zveznih dežel) ter neprijazen uporabniški vmesnik - zato so se odločili za migracijo. Tedaj so namestili SUSE GNU/Linux 9.2, ki je do danes postal OpenSuse.

Toda svet se je v desetletju spremenil. Eden izmed glavnih razlogov za migracijo je poenotenje, sporočajo z davčne uprave. Nekateri delavci na terenu in na telefonski pomoči že sedaj uporabljajo Windows. Ker je nastopil čas za nadgradnjo, saj OpenSuse 12.2 in 13.2 nista več podprta, so se odločili, da bo to pot nadgradnja na Windows 10. Niso še sprejeli časovnega načrta, kdaj se bo to zgodilo. Odločitev namreč ni le tehnološka, temveč ima tudi pomembno politično komponento. Na Spodnjem Saškem vlada koalicija SPD-CDU, ki je v koalicijsko pogodbo tudi zapisala, da se bo znebila Linuxa na tem področju. Davčna uprava je edini večji del javnega sektorja v tej zvezni deželi, ki še vztraja z Linuxom. Drugod večinoma uporabljajo Windows 8.1, ponekod tudi Windows 10. Pri sosedih, v zvezni deželi Schleswig-Holstein, pa je koalicija CDU, Zelenih in liberalcev minuli mesec odločila, da bodo šli v obratno smer - z Windows na Linux.

V FSFE (Free Software Foundation Europe) seveda močno kritizirajo odločitev na Spodnjem Saškem in poudarjajo, da je primer Münchna pokazal, da migracija z Linuxa nazaj na Windows povzroči visoke stroške. To je res, a stroški bi nastali tudi pri nadgradnji Linuxa in pri njegovi uporabi. V idealnem svetu je treba upoštevati, kje so kumulativno višji. V resničnem svetu pa še lobiranje in kakšno provizijo. Microsoft je na primer z veseljem prestavil sedež svoje nemške podružnice v München, ko se je ta odpovedal Linuxu.