V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov

Matej Huš

27. nov 2017 ob 00:09:47

Münchenski mestni svet je po pričakovanjih sledil predlogu odbora za administracijo, ki je pred dvema tednoma dokončno priporočil povratek na Windows in na seji podprl umik Linuxa z računalnikov v mestni upravi. Leta 2003 začeti projekt migracije mestne uprave na Linux, v sklopu katere je potekala tudi temeljita reorganizacija IT-služb, je tako končan. Do leta 2022 bodo na računalnikih ponovno poganjali Windows.

Po končnem glasovanju so razkrili tudi oceno stroškov, ki so jo do glasovanja skrivali. Da bo približno 18.500 računalnikov z Linuxovo distribucijo LiMux in 10.700 računalnikov s starimi verzijami Windows prestopilo na novo različico Windows, bodo zapravili 86 milijonov evrov. Od tega bodo pet milijonov evrov porabili za nadgradnjo strojne opreme, 24 milijonov evrov za zunanje svetovalce, 13 milijonov evrov za IT-službo in 30 milijonov evrov za licence. Dodatne tri milijone evrov bodo porabili še za izobraževanje zaposlenih za uporabo odjemalca Windows 10.

Ni še jasno, ali bodo tudi LibreOffice zamenjali z Microsoftovim pisarniškim paketom. Za zdaj načrtujejo 6000 preizkusnih licenc za Microsoft Office, potem pa se bodo odločili, kateri pisarniški paket bodo uporabljali. Opozicija je povratek na Windows ostro kritizirala, češ da so izboljšave IT-ja potrebne, a ne radikalna sprememba in odhod od odprtega k zaprtemu. Dodajajo, da bo prihodnost tako ali tako oblačna in izdatno uporabljala odjemalce, zato nima smisla porabiti 90 milijonov evrov za rešitev, ki je kvečjemu prehodna. Koalicija odgovarja, da četudi je rešitev prehodna in ne bo trajala 30 let, ni časa za čakanje na virtualizacijske rešitve.

Kakorkoli že, da bo München ne glede na stroške slej ali prej ponovno namestil Windows, je bilo jasno že od leta 2014, ko so se z zamenjavo župana okrepili glasovi nasprotnikov Linuxa. Glavni argumenti je bila nezdružljivost Linuxa z namensko programsko opremo, pripomoglo pa je tudi očitno negodovanje zaposlenih nad Linuxom in težavnostjo uporabe. V resnici se je Linux še presenetljivo dolgo upiral.