Schleswig-Holstein gre na Linux

Matej Huš

22. nov 2021 ob 18:55:47

Nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein bo do konca leta 2026 na več kot 25.000 računalnikih v javni in državni upravi, vključno s šolami, namesto Microsoftovega pisarniškega paketa uporabljala LibreOffice. V nadaljevanju bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer bodo z Windows prestopili na Linux. Parlament je že sprejel ustrezne dokumente.

Pristojni minister Jan Philipp Albrecht je v intervjuju za c'net pojasnil, kako se bodo prestopa lotili in v čem se bo razlikoval od spodletelega münchenskega poizkusa. V koalicijsko pogodbo so prestop na odprto kodo v Schleswig-Holsteinu zapisali že leta 2017 na zahtevo Zelenih. Sedaj postajajo načrti konkretnejši.

Minister je pojasnil, da z uporabo plačljive programske opreme trkajo na meje možnega, tako v finančnem smislu kakor v smislu digitalizacije javne uprave. Od odprte kode pričakujejo več fleksibilnosti in nižje stroške, ob tem pa poudarja še varovanje zasebnosti in podatkov. Za zdaj ostaja Schleswig-Holstein edina zvezna dežela, ki je napovedala celovit prehod, se pa o podobnih zamislih pogovarjajo tudi v Bremnu, Hamburgu in Saški-Anhalt. Sami v IT-oddelku že dve leti uporabljajo LibreOffice in težav z delovanjem ali združljivostjo niso opazili. To bo tudi prva izbira po prehodu, dolgoročno pa želijo večino dela prestaviti v brskalnike, s tem pa v oblak.

Ob tem velja spomniti na polom v Münchnu, ki je stal več kot 90 milijonov evrov, na koncu pa so opustili prehod in se vrnili v Microsoftov objem. Morda za stalno, morda začasno. V Schleswig-Holsteinu pravijo, da teh napak ne bodo ponovili, saj bo prehod potekal postopno, z boljšo vključenostjo uporabnikov. Ob tem se zavedajo, da prihranek ne bo občuten, bodo pa več pridobili s fleksibilnostjo.