Spopad za gigantski razpis ameriške vojske se začenja

Dare Hriberšek

28. jul 2018 ob 09:22:52

Pentagon je končno objavil dolgo pričakovani razpis, poznan pod slikovitim imenom Joint Enterprise Defense Infrastructure contract ali na kratko JEDI. Natančna skupna vrednost razpisanih storitev še ni znana, bo pa najverjetneje dosegla 10 milijard ameriških dolarjev. To pa je vrednost, zaradi katere so na nogah vsa večja tehnološka podjetja onkraj Atlantika, tudi tista, ki sicer nimajo veliko opravka z obrambnim ministrstvom ZDA.

Pentagon namreč išče ponudnika oblačnih storitev, ki bi te zagotavljal vsem rodovom njihove vojske, sprva se je govorilo o dobi desetih let, ki pa so jo za zdaj skrajšali na dve, z možnostjo podaljšanja. Skratka, gre za lukrativen in verjetno dolgoročen posel, pri čemer pa se že vse od marca, ko so JEDI napovedali, po kuloarjih šušlja, da je razpis pisan na kožo Amazonu oz. njihovemu AWS. Toda potem so s strani države prišli signali, da bo v poslu lahko sodelovalo več ponudnikov, zato so svoj interes brž pokazali še Google, Microsoft, IBM in Oracle, ki so načrtovali celo nekakšne interesne koalicije, da bi lažje konkurirali Amazonu. Zdaj pa se je vendarle izkazalo, da bo izbran le en ponudnik.

Zainteresirana podjetja imajo čas, da pripravijo svoje ponudbe do sredine septembra. Tačas pa bo zanimivo spremljati prerivanje in lobiranje, predvsem pa odzive njihovih zaposlenih. Ti so doslej že jasno in glasno dali vedeti, da svojega znanja niso vselej pripravljeni prodati v nehumane ali vsaj nečastne namene. Googleov projekt Maven, v okviru katerega so brezpilotna letala opremljali z sistemi umetne inteligence, ki bi sami prepoznavali tarče, je bil proti JEDI-ju drobtinica. A je na tisoče zaposlenih podpisalo peticijo, zaradi katere potem v Mountain Viewu pogodbe z vojsko niso podaljšali. Podobni upori so tedaj vzniknili tudi pri Microsoftu in Amazonu.