Tudi Amazonovi zaposleni trkajo na vest uprave

Dare Hriberšek

24. jun 2018 ob 21:55:27

Potem, ko so pred dnevi podpisovali peticijo zaposleni pri Microsoftu, so se prebudili tudi nekateri delavci Amazona. Od vodstva zahtevajo, da naj preneha prodajati svojo programsko opremo za prepoznavo obrazov organom pregona ter, da preneha nuditi storitve razvpiti ameriški Agenciji za imigracijo in carine (ICE). Tretji moteč dejavnik za zaposlene je nudenje digitalne infrastrukture podjetju Palantir, ki se ukvarja s podatkovno analitiko in ICE pomaga pri postopkih za pridržanje in vnovično deportacijo migrantov.

"Zaposleni odklanjamo sodelovanje pri razvoju platforme, ki poganja delovanje ICE in ne želimo delati na orodjih, s katerimi so kršene temeljne človekove pravice. Kot etični amazonovci, zahtevamo pravico do izbire, kaj počnemo ter pravico da se izrekamo glede načinov, kako bo naše delo uporabljeno," še piše v internem pismu, ki ga je prejel izvršni direktor Jeff Bezos. Šefa so še pozvali k uvedbi odgovornega in transparentnega poslovanja ter k javni objavi podatkov, kateri državni organi in podjetja in v kake namene uporabljajo njihove izdelke .

Na Amazon se je žveplo javnosti vsulo že takoj, ko je ACLU (American Civil Liberties Union) objavil podrobnosti njihovega sodelovanja z ameriškimi organi. Kritikam se je takoj pridružilo še kakih 40 nevladnih organizacij, pa tudi nekateri člani Kongresa, med njimi celotno združenje temnopoltih kongresnikov, znanih pod imenom Congressional Black Caucus. Podjetje se je na obtožbe tedaj odzvalo z besedami, da novih tehnologij ne gre prepovedovati samo zato, ker jih nekdo zlorablja.