Pentagon vztraja: Projekt JEDI gre Microsoftu

Dare Hriberšek

5. sep 2020 ob 11:35:25

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se po temeljiti reviziji razpisa za 10 milijard ameriških dolarjev vreden projekt JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud) znova odločili, da posel prepustijo Microsoftu. Pentagon se je tako odločil že lani jeseni, kljub temu, da je za favorita potihem ves čas veljal Amazon, ki pa mu je možnosti za zmago krnil slab odnos s predsednikom Donaldom Trumpom. Ta le redko zamudi priložnost, da ne bi ošvrknil Jeffa Bezosa, podobno slabo mnenje pa ima tudi o časniku The Washington Post, ki je v Bezosovi lasti in je znan po kritičnem odnosu do trenutne posadke bele hiše.

Amazon se je na odločitev pritožil, februarja letos pa je sodišče na njihovo pobudo zaustavilo nadaljevanje razpisnega postopka, dokler se ne odloči o pritožbi. Po mnenju sodišča je namreč obstajala precejšnja verjetnost, da bo Amazon z njo uspel. To se zdaj, kot rečeno, ni zgodilo, v podjetju pa vztrajajo, da "se ne bodo uklonili pred korupcijo in navideznimi pritožbenimi postopki, temveč si bodo prizadevali za pravično, objektivno in neodvisno revizijo postopka." Pentagonovo reevaluacijo razpisa so označili kot poskus za ohranitev napačne, pristranske in politično skorumpirane odločitve. Ter, da je bila njihova ponudba od Microsoftove cenejša za desetine milijonov dolarjev.

Projekt JEDI zajema digitalno modernizacijo vseh rodov ameriške vojske, predvsem pa gre za izbor ponudnika, ki bo vojski v naslednjih desetih letih nudil oblačno infrastrukturo v najširšem pomenu te besede, v zameno pa naj bi prejel približno milijardo dolarjev letno.