Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

Dare Hriberšek

24. jul 2018 ob 10:53:08

Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske odločitve na njihovo poslovanje, enako po njegovem velja tudi za učinke splošne uredbe o varovanju podatkov (GDPR). A ker je denarna kazen samo začetek Googlovega problema, EK je namreč zahtevala tektonske spremembe pri njihovi platformi Android, utegne v primeru sodnega poraza vse skupaj kar odločilno vplivati na njihove bodoče prilive.

Sicer je podjetje povečalo prihodke v skoraj vseh segmentih, pri oglaševalskih so z rastjo dobre pol milijarde celo presegli napovedi analitikov. Vidnejšo izgubo generira le njihove eksperimentalni oddelek, Other Bets, pod katerega med drugimi sodita projekt Waymo - pri njem razvijajo samovozeče avtomobile - pa Project Loon, kjer vzpostavljajo floto balonov, ki posredujejo internetno povezavo odročnim predelom našega planeta. Other Bets je v trimesečju prislužil 142 milijonov prihodkov (+33) in kar 732 milijonov izgube. Pri tem je potrebno upoštevati, da je Nest Labs, ki razvija omrežene pametne naprave in prinaša kar nekaj dobička, z letošnjim letom prešel pod Google, kar utegne dolgoročno še poslabšati bilance Other Bets.