Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

Matej Huš

18. jan 2020 ob 18:28:45

Holding Alphabet, ki je nastal po reorganizaciji Googla in ima v lasti Google ter vse njegove obstranske projekte, je postal četrto podjetje na borzi, katerega tržna kapitalizacija je presegla bilijon dolarjev. Prvi je bil Apple aprila 2018, lani pa sta sledila še Amazon in Microsoft. Amazonova vrednost je vmes sicer padla pod magično mejo, druga dva pa ostaja v tem območju.

Alphabet od minulega meseca vodi Sundar Pichai, ki je dotlej vodil Google. Ustanovitelja Larry Page in Sergey Brin sta odstopila z vodilnih funkcij, a še vedno lastniško obvladujeta podjetje. Trgi so to sprejeli pozitivno, tako da je delnica podjetja Alphabet dosegla 1480 dolarjev, kar je največ doslej. To pomeni, da je podjetje vredno okrog 1,02 bilijona dolarjev.

Poslovne rezultate za minulo četrtletje in leto 2019 bo Alphabet objavil 3. februarja. Tedaj bo tudi znano, kako se drži oddelek za oblačne storitve, ki je od februarja 2018 do julija 2019 podvojil svoje prihodke na 2 milijardi na četrtletje. Skupaj z Google Cloud Health, ki postaja čedalje pomembnejši, se analitiki obetajo še večjih dobičkov. Vlagatelje razveseljuje stabilizacija trga oglaševanja in naraščajoči prihodki od YouTuba.