Googlov Waymo avtonomno prevozi 40.000 kilometrov na dan

Matej Huš

22. jul 2018 ob 16:53:03

Googlovo podjetje Waymo ostaja vodilno na področju avtonomnih vozil, saj so po besedah izvršnega direktorja Johna Krafcika dosegli nov mejnik. Od začetka projekta so prevozili že osem milijonov milj (12,8 milijona kilometrov), kar bi bilo dovolj za 320 voženj okrog Zemlje po ekvatorju ali 16-krat do Lune in nazaj. Dnevno prevozijo že 40.000 kilometrov.

Waymo hitro povečuje številno prevoženih kilometrov, saj ima v voznem parku čedalje več avtomobilov. Prvi milijon milj so zmogli junija 2015, naslednjega čez 16 mesecev, naslednjega čez sedem mesecev in tako naprej. Trenutno ima Waymo operativnih 600 vozil Chrysler Pacifica Hybrid, ki vozijo po 25 mestih. V simulacijah, ki jih tudi izvajajo za učenje svoje umetne inteligence, pa je Waymo "prevozil" že več kot osem milijard kilometrov.

Zadnji podatki o učinkovitosti Waymovih samovozečih avtomobilov so za leto 2017. Kalifornija od podjetij zahteva, da oddajo letno poročilo o številu izklopov (disengagement) avtonomnega sistema vožnje. Waymo je ob prevoženih 560.000 kilometrih zabeležil 63 izklopov, ko je moral človek prevzeti nadzor, kar predstavlja povprečno 8900 prevoženih kilometrov na eno posredovanje. To je tudi najboljši rezultat med vsemi podjetji. Na drugem mestu je General Motors, ki zmore 2000 kilometrov med posredovanji. Spomnimo, da je pri Uberju, ki je letos zakrivil prvo smrtno žrtev samovozečih avtomobilov, ta številka 20 kilometrov.

Waymo ima trenutno dobrih 600 vozil, v prihodnjih letih pa namerava svoj vozni park postoteriti. Prav tako bodo dodali električne športne terence Jaguar I-Pace.

Waymov naslednji cilj je komercialna storitev taksija brez voznika. V Phoenixu je 400 prebivalcev že preizkusilo to Waymovo storitev in z njo so bili zadovoljni. Waymo optimistično pričakuje, da bi lahko komercialno zaživela že letos.