Odstopila Googlova ustanovitelja

Matej Huš

4. dec 2019 ob 22:42:57

Ustanovitelja Googla in po zadnji reorganizaciji izvršni direktor in predsednik krovne družbe Alphabet Larry Page in Sergey Brin sta odstopila, so sporočili iz podjetja. Izvršni direktor Alphabeta bo postal Sundar Pichai, ki trenutno opravlja delo izvršnega direktorja Googla, kar bo počel tudi v prihodnosti.

Alphabet je nastal z veliko reorganizacijo leta 2015, s čimer so želeli urediti precej zapletena razmerja, ki so nastala zaradi številnih Googlovih stranskih projektov. Ker ni bilo logično, da so ta podjetja pod Googlom, so jih z njim vzporedili. Ustanovili so krovno družbo Alphabet, v kateri so bila odvisna podjetja Google (kot največje) in številna manjša, denimo Waymo (samovozeči avtomobili), Loon (balonski internet), Google Fiber (optična omrežja) itd. Čeprav so bila podjetja formalno ločena, niso le tesno sodelovala, temveč so se pogosto spajala in razdruževala. Google je kupil DeepMind, potem pa ga je oddvojil kot ločeno podjetje pod okriljem Alphabeta. Nest, ki ga je tudi kupil Google, je naredil cel krog, saj je bil najprej del Googla, potem je postal ločeno podjetje v Alphabetu, sedaj pa so ga pripojili nazaj v Google. Google Fiber pa se samo imenuje tako, sicer pa je samostojno, kot so pač samostojna ostala podjetja v holdingu.

Hkrati je nastanek Alphabeta ustanoviteljema prinesel malo več miru, saj se jima ni bilo treba več ukvarjati z vsakodnevnim vodenjem Googla, ki je hitro postajalo monotono, temveč sta se lahko posvetila bolj vizionarskim zamislim in futurističnim projektom. Sedaj pa sta Page in Brin sporočila, da je čas za poenostavitev menedžerske strukture. Google in Alphabet ne potrebujeta več ločenih izvršnih direktorjv in dvojnih predsednikov, zato zapuščata svoji funkciji. To ni tako presenetljivo, saj Page ni bil kaj posebej viden kot direktor Alphabeta; nekateri so celo opozarjali, da je premalo aktiven. Brin in Page ne zapuščata podjetja, ne bosta pa več prva človeka. A še vedno imata delnice z veliko glasovalnimi pravicami, tako da sta v resnici nadrejena upravnemu odboru in tudi Pichaiju, le da se ne bosta vmešavala v vsakodnevno vodenje podjetja.

Pichai se je podjetju pridružil leta 2006, ko je bil zadolžen za oblikovanje iskalne vrstice (search bar). Sčasoma je odgovorne prepričal, da Google potrebuje lasten brskalnik, nato pa prevzemal čedalje več zadolžitev in napredoval po lestvici do najvišjega položaja, ki ga je moč zasesti. Tudi zato, ker je Pichai že sedaj vodil Google, sprememb ni pričakovati.