Nemci začeli uporabljati konvoj samovozečih tovornjakov

Matej Huš

26. jun 2018 ob 00:24:45

Videli smo že nekaj preizkusov samovozečih tovornjakov, ki vozijo v enotnem konvoju, sedaj pa so Nemci prvi tak sistem začeli komercialno uporabljati. Na 145 kilometrov dolgem odseku avtoceste A9 med Münchnom in Nürnbergom bo do ko konca prihodnjega leta trikrat tedensko vodil konvoj, ki ga bosta za začetek sestavljata le dva tovornjaka s prikolicama. Toda - prvi bo imel voznika, drugi pa le računalnik.

Gre za poizkus Schenkerja, ki je hčerinsko podjetje Deutsche Bahna. V prvem tovornjaku bo sedel posebej izurjen voznik, ki bo vozil kot običajno. Skrbel bo za primerno hitrost in usmerjanje. Na razdalji 15 metrov za vozilom pa bo vozil drugi tovornjak, ki ga bo upravljal računalniški sistem. Oba tovornjaka bosta uporabljala sistem za neprestano komunikacijo, zato bo dovoljena tako kratka razdalja. Normalna varnostna razdalja je sicer okrog 50 metrov.

Tak konvoj bo imel več prednosti. Potreboval bo zgolj enega voznika (v teoriji, v praksi bo v drugem tovornjaku za vsak slučaj vsaj še nekaj časa še vedno voznik), zasedel bo manj prostora na cesti, hkrati pa bo varčnejši. Zaradi zavetrja bo drugi tovornjak porabil okrog 10 odstotkov manj goriva, kar je okrog tri litre dizla na sto kilometrov. Ni veliko, se pa nabere, če se bo tehnologija razširila. Poskusi so čedalje obetavnejši. Spomnimo, da so že pred dvema letoma samovozeči tovornjaki prevozili pol Evrope.