Samovozeči tovornjaki že dostavljajo izdelke

Matej Huš

13. nov 2017 ob 22:26:45

Za avtonomna vozila se odpirata dve polji uporabe - avtomatizacija transporta izdelkov in avtonomna vožnja osebnih vozil. Večinoma smo pozornejši na slednje, saj so učinki najočitnejši v vsakdanjem življenju, a avtomatizacija transporta s samovozečimi tovornjaki bi predstavljala vsaj tako veliko revolucijo. V Kaliforniji je mlado podjetje Embark pokazalo, kako lahko s samovozečimi tovornjaki dostavijo hladilnik od spletnega naročila do kupca. Vmes so ljudje še udeleženi, a je njihova vloga zvečine zreducirana na nadzor.

Embark torej skrbi za dostavo hladilnikov po tisoč kilometrov dolgi I-10 iz skladišča v teksaškem El Pasu do distribucijskega centra v Palm Springsu v Kaliforniji. V kabini sicer sedi človek, ki lahko v primeru težav prevzame krmilo, a načeloma tovornjaki vozijo z avtopilotom. Izvršni direktor Alex Rodrigues poudarja, da je to prvi primer, da avtonomna vozila dostavljajo na celotni poti. Treba je sicer priznati, da gre še vedno za pilotni projekt. To pomeni, da ljudje v El Pasu naložijo hladilnike na tovornjak. Avtopilot prevzame nadzor nad njim na počivališču ob avtocesti in pelje do Palm Springsa, kjer vozi spet človek. Tehnologijo so za zdaj razvili do te mere, da lahko tovornjak sam pelje po avtocesti po svojem pasu, medtem ko mu razna križišča in druge zapletenosti še povzročajo težave, zato na začetku in koncu vozi človek. A to se ima spremeniti.

Avtomatizacija vožnje tovornjakov je v resnici precej zaželena. V ZDA imajo probleme s pomanjkanjem voznikov tovornjakov, pa tudi sicer ta poklic ni med najbolj zaželenimi niti najprijetnejšimi. V ZDA se kar 70 odstotkov vseh izdelkov prepelje po cestah. Tovornjaki so slabo izkoriščeni stroji, saj morajo zaradi človeškega voznika vsaj polovico vsakega dne stati. Hkrati so posledice človeških napak hude; letno v ZDA umre 4000 ljudi zaradi nezgod, v katere so vpletena tovorna vozila (okoli 12 odstotkov vseh smrtnih žrtev). Po drugi strani je avtomatizacija vožnje tovornjakov po avtocesti bistveno enostavnejša od vožnje po gosto naseljenih mestih. Na avtocesti ni pešcev, ni križišč in semaforjem, držati se je treba svojega pasu in to je vse. Četudi ostaneta začetek in konec poti v domeni človeških voznikov, bi bil napredek z avtomatizacijo vmesnega dela poti ogromen.

Zaradi tega številna podjetja razvijajo to področje. Volvo in Daimler pospešeno razvijata samovozeče tovornjake. Lani smo imeli v Evropi poseben projekt, ko so avtonomni tovornjaki iz več tovarn prepotovali pol Evrope. Preizkušajo jih tudi v Nemčiji, Uber pa je z njimi lani vozil pivo.