Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik

Matej Huš

17. nov 2017 ob 21:21:01

Tesla je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila dve prihajajoči novosti: električni tovornjak Tesla Semi in pravcati dirkalnik Roadster. Električni tovornjak je obljubljen za leto 2019, sedaj pa ga lahko rezervirate ob plačilu 5000 dolarjev kavcije. Tovornjak naj bi imel domet 800 kilometrov z enim polnjenjem, največjo maso tovora 36 ton, pospešek do 100 kilometrov v petih sekundah, če bo prazen, in v 20 sekundah, če bo poln. Videz pa je futurističen, kot smo od Tesle že vajeni. Domet 800 kilometrov je že številka, ki bo omogočila realno uporabnost, če bo seveda držala tudi v praksi. Ob tem je treba dodati, da je na posebnih Teslinih polnilnicah moč baterije do 80 odstotkov napolniti v pol ure. Tesla pravi, da bodo obratovalni stroški okrog 25 centov na kilometer, kar je manj od trenutnih dizelskih tovornjakov.

Tesla Semi je oblikovan tako, da bi vozniku nudil kar najvišje udobje. Kabina je dovolj visoka, da je mogoče v njej stati, sicer pa voznik sedi na udobnem sedežu. Na vsaki strani ima dva pametna zaslona, ki služita navigaciji in za boljši pregled nad mrtvimi koti. Mogoče bo imeti tovornjak brez vzvratnih ogledal, saj bodo za vse poskrbele kamere. Kar se elektronike tiče, ima Semi vse mogoče bonbončke, kot so asistenca (avtopilot), avtomatično zaviranje v sili, sledenje pasu in opozorilo ob zapustitvi pasu. Tesla seveda ni prvo podjetje, ki je napovedalo električni tovornjak. Podobno so storili tudi Cummins, Daimler, Nikola Motor Company in Bosch.

Druga novost, ki so jo razkrili v tovornjaku, pa je Roadster. Tesla Roadster bo njihov najhitrejši avtomobil, ki bo do 100 kilometrov na uro pospešil v 1,9 sekunde in imel najvišjo hitrost okrog 400 kilometrov na uro. Z baterijskim kompletom kapacitete 200 kWh bo zmogel skoraj tisoč kilometrov, če ga ne bomo pritiskali do onemoglosti. Imel bo tri motorje z navorom 10.000 Nm. Vozilo bo stalo 200.000 dolarjev, rezervacija pa 50.000 dolarjev.

Tesla želi z novostmi zagotovo spremeniti mnenje, da je podjetje zašlo v težave. Ker jim v zadnjem času proizvodnja Tesle 3 ne teče po načrtih, so namreč v javnosti dvomljivci čedalje pogostejši. Podjetje že lep čas proizvaja izgubo, zato potrebuje lepe zgodbe. Tovorna vozila bi lahko bila prelomnica, a da bodo v praksi uporabna, bo treba postaviti tudi infrastrukturo. Avtomobili načeloma spijo doma in se tam polnijo, tovornjaki pač ne.