Bitcoin najniže letos

Matej Huš

24. jun 2018 ob 12:55:08

V zadnjih urah se je tečaj bitcoina na večini borz spustil do 5900 dolarjev, kar je letošnje dno in tudi najnižja vrednost od poka balona sredi decembra lani, ko je njegova vrednost za hip dosegla 20.0000 dolarjev. V polovici leta je bitcoin izgubil 70 odstotkov vrednosti. Nič bolje ne kaže niti ostalim pomembnejšim kriptovalutam, ki so prav tako utrpele hude izgube.

Tržna kapitalizacija bitcoina znaša 100 milijard dolarjev, za njim je ethereum s 44 milijardami dolarjev. Veliki igralci so še ripple z 18 milijardami dolarjev, bitcoin cash z 12 milijardami in eos s šestimi. Vsota sto največjih kriptovalut ima tržno kapitalizacijo 241 milijard dolarjev. Na vrhu norije je ta številka znašala približno dvakrat več. Da postavimo te številke v perspektivo, povejmo, da je konec aprila denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) za evro znašal 7874 milijard evrov, celoten denarni agregat M3 pa 11.972 milijard evrov.

Podobno klavrno statistiko kot bitcoin imajo letos za seboj tudi ostale velike kriptovalute. Ether je vreden 440 dolarjev, kar je blizu letošnjega dna (380 dolarjev aprila) in daleč do 1400 dolarjev decembra. Ripple je pri 0,46 dolarja v letošnjem dnu in daleč od nekdanjih 3,5 dolarjev, bitcoin cash tudi zelo podobno. Kaj se dogaja?

Težko je najti en sam razlog, zakaj so cene tako upadle, v veliki meri pa gre za neizogibno posledico eksponentne rasti konec lanskega leta. Ko je zmanjkalo novih navdušencev, so se cene pač morale ustaliti na nižjih nivojih. To se zgodi po vsakem balonu, ne glede na to uporabnost ali neuporabnost dobrine, ki je v balonu. Starejši bralci se bodo spomnili, da ko je indeks tehnoloških delnic NASDAQ marca 2000 dosegel vrh, so vsi videli le še pot navzgor. V resnici pa je potem indeks padal dve leti in pol ter izgubil 78 odstotkov vrednosti. Za temi delnicami je stala resnična tehnologija (internet), ki je res spremenila svet, a ne na način, kot je kazalo tedaj. Veliko podjetij je propadlo, NASDAQ pa je šele čez 13 let presegel vrednost iz leta 2000. Podobno je tudi s kriptovalutami - tudi če verjamemo, da gre za resnično revolucionarno tehnologijo, ki ima prihodnost, lahko traja še zelo dolgo, da dosežejo pretekle vrhove.

Redne vesti o vdorih v večje kriptomenjalnice zagotovo ne pomagajo pri zaupanju. Samo ta mesec smo bili priče dvema večjima krajama z južnokorejskih borz. Če k temo dodamo še odsotnost regulacije, zaradi česar je bila večina lanske rasti v resnici umetno povzročena, je trenutno stanje v resnici prej normalno.