Bitcoin je polovico pod vrhom

Matej Huš

23. jan 2022 ob 14:58:40

Najslabšem tednu ameriških borznih indeksov po začetku epidemije se je pridružila tudi razprodaja kriptovalut. Bitcoin, ki je novembra dosegel absolutni rekord pri 68.000 dolarjih, je danes skoraj pol niže. V zadnjem tednu je izgubil dobrih 16 odstotkov, ether pa skoraj 30 odstotkov. Od začetka leta je bitcoin izgubil 23 odstotkov, ether pa 35 odstotkov. Manj znane kriptovalute so padle še bolj. V zadnjih dveh mesecih, od kar je trg kriptovalut v medvedjem trendu, je izpuhtelo 1400 milijard dolarjev. Še novembra je bila tržna kapitalizacija vseh kriptovalut okrog 3000 milijard dolarjev.

Investitorje na ameriškem trgu skrbijo predvsem signali, da bi lahko ameriška centralna bank Federal Reserve že marca povišala obrestno mero. Zaradi tleče inflacije, ki je lani v ZDA znašala 7 odstotkov, Federal Reserve razmišlja o ukrepih za njeno zajezitev, ki pa negativno vplivajo na borzne trge. Hkrati bodo v prihodnjih tednih ali mesecih omejili monetarne vzpodbude, ki so jih bili uvedli kot popandemične ukrepe. Odkupi obveznic se bodo po načrtih končali marca. To je povzročilo tudi padce na borznem parketu, zlasti tehnoloških delnic, ki so bile pred tem pridobile največ.

Kriptovalute, ki so bile sprva predstavljene kot alternativni in neodvisni plačilni sistem, kasneje pa so se preobrazile v naložbe in izrodile v špekulativne namene, so se izkazale kot korelirane z gibanjem ostalih naložbenih razredov. V dneh, ko padajo tečaji delnic, so se tudi kriptovalute pošteno sesedle. To je številne analitike presenetilo, saj bi morale biti kriptovalute zaradi omejene emisije ščit pred inflacijo, ki trenutno razsaja. Izkušenejši trgovci so velike premike kriptovalut videli že večkrat, a po vsakem bumu je v kriptovalutah tudi precej novincev, ki jih tovrstni nihljaji prestrašijo.