N26 bo zaračunavala ležarino

Matej Huš

1. nov 2020 ob 12:37:07

Tudi med Slovenci zelo priljubljena nemška internetna banka N26 je začela zaračunavati ležarino. V novih pogojih uporabe in ceniku, ki so začeli veljati 19. oktobra, je dodana postavka za ležarino na pozitivna stanja, ki presegajo 50.000 evrov. Kdor ima višje stanje, mu bo N26 obračunala ležarino v vrednosti 0,5 odstotka stanja, če je račun odprl 19. 10. 2020 ali kasneje. Starejši komitenti vsaj za zdaj ostajajo izvzeti in jih novi strošek ne bo prizadel. Novost tudi ne velja za uporabnike na Portugalskem in za imetnike plačljivih računov N26 Metal.

S tem je N26 uvedla najnižjo mejo za zaračunavanje ležarine med internetnimi bankami z malo poslovalnicami ali brez njih po nemškem vzoru (direktbank). Nemške ING, DKB, Consorbank, ki sodijo v isto kategorijo, nimajo postavke za ležarino. Revolut, ki je prav tako izjemno priljubljen med Slovenci, ležarine takisto ne zaračunava. Tudi klasične banke ne zaračunavajo ležarin pri tako nizkih zneskih, temveč nad 100.000 ali 250.000 evrov, pa še to pogosto za zgolj za pravne osebe.

Uradno N26 ne komentira razlogov, ni pa težko o njih sklepati. Banka ima čedalje več vlog gospodinjstev, s katerimi v resnici v današnjem svetu nima kaj dosti početi. Obrestne mere so nizke, banka pa ne kreditira. Koronakriza je še pospešila kopičenje denarja na banka, saj so na primer v drugem letošnjem četrtletju Nemci obseg vlog na vpogled v vseh bankah skupaj povečali za 75 milijard evrov. Tudi v Sloveniji raste obseg vlog na vpogled gospodinjstev in trenutno znaša 22 milijard evrov.