Za bitcoinom najhujši mesec v zadnjem desetletju

Matej Huš

29. maj 2021 ob 13:08:05

Zdi se, da se je eksplozivna rast kriptovalut s konca lanskega leta dokončno izpela. Vrednost bitcoin se je včeraj spustila do 35.000 dolarjev, kjer je bil tečaj nazadnje konec januarja letos med meteornim vzponom. Izgubljale so tudi druge kriptovalute. Ethereum je v enem dnevu izgubil skoraj desetino vrednosti in je padel na 2500 dolarjev. Večina kriptovalut je 40-50 odstotkov pod spomladanskimi rekordi.

Skupno je bitcoin v maju izgubil 36 odstotkov vrednosti, kar je najslabši mesečni rezultat po septembru 2011. Razlogov za tako velik padec je več, vsi pa so se odrazili v zmanjšanem povpraševanju in unovčevanju dobičkov. Med tehnološkimi zvezdniki je imel najopaznejši vpliv Elon Musk, ki je z napovedjo, da Tesla ne bo več sprejemala bitcoinov za plačilo kupnine za svoja vozila, lastnoročno zradiral več kot 1000 milijard tržne kapitalizacije kriptovalut. Svoje je doprinesla Kitajska, ki je vnovič poudarila, da inštitucijam v državi ne bo dovolila nobenega ukvarjanja s kriptovalutami. V ZDA je finančno ministrstvo sporočilo, da bodo podrobneje pregledovali transakcije s kriptovalutami in poskrbeli, da bodo davki plačani.

V zgodovini bitcoina so bili že globoki padci in dolge zime. September 2011, ko je bitcoin izgubil 40 odstotkov, je bil sredi takšnega medvedjega trenda, ko je od junija do novembra izgubil 93 odstotkov vrednosti. Tedaj je bitcoin padanje zaključil pri 2 dolarjih - kdor ga je obdržal, se mu danes še vedno smeji. Večkrat je bitcoin že izgubil več kot 80 odstotkov vrednosti (december 2017-november 2018, december 2013-januar 2015, junij-november 2011).