Tudi OZN opozarja EU pred filtriranjem spleta

Dare Hriberšek

18. jun 2018 ob 16:59:43

David Kaye, posebni odposlanec OZN za pravico do mnenja svobodo izražanja je Evropski komisij posredoval pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi 13. člena direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Določilo namreč lastnikom spletnih platform nalaga vzpostavitev samodejnih filtrov, ki bi pazili, da se na spletnih straneh ne znajdejo avtorsko zaščitene vsebine.

Predlog člena je doslej naletel na veliko nasprotovanj v najrazličnejših krogih, pred dnevi se je na to temo oglasilo še 70 pionirjev interneta, ki so opozorili, da predlog s tem, ko odgovornost z uporabnikov prelaga na ponudnike, ogroža svoboden in odprt koncept spleta, kot smo ga poznali doslej.

Kaye je še dodatno zaskrbljen zaradi režima stalnega nadzora in vnaprejšnjega cenzuriranja uporabniških objav, kar bi utegnilo biti v nasprotju z določili mednarodnih pogodb ter civilnimi in političnimi svoboščinami posameznika, kot jih poznamo sedaj. Med svojimi konkretnimi zadržki pa omenja premočno filtriranje, ki bi ga lastniki platform uporabili v strahu, da se morebiti ne znajdejo pred sodiščem. Prav tako po njegovem mnenju direktiva premalo določno opredeljuje, kdaj vsebine kršijo avtorske pravice, zato so mogoče tudi kar se da široke interpretacije, obenem pa mehanizmi za pritožbe, zlasti pri velikih ponudnikih, kot je denimo Facebook, niso dovolj robustni, da bi zagotovili učinkovito reševanje spornih primerov.

Predlog direktive bo v naslednjih dneh obravnaval odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve, nato pa bodo v primeru izglasovanja, naslednje leto o njem odločali poslanci Evropskega parlamenta.