Tudi Microsoft bi nadomestil blagajničarje

Matej Huš

14. jun 2018 ob 21:06:03

Reuter poroča, da Microsoft razvija sistem, ki bo v trgovinah nadomestil blagajničarje in bo tako naredil konec z vrstami in zamudnim plačevanjem. S tem želi Microsoft poskrbeti tudi, da mu Amazon ne pobegne predaleč. Spomnimo, da je Amazon nekaj podobnega napovedal že pred poldrugim letom, letos pa potem dejansko odprl trgovino Amazon Go, kjer avtomatika beleži izdelke v naši košarici, zato lahko iz trgovine preprosto odkorakamo. Microsoft želi sistem preizkusiti z Walmartom, s katerim se še dogovarjajo.

Podrobnosti Microsoftove tehnologije še niso jasne, kažejo pa se prvi obrisi. Gre za nadgradnjo projekta Kinect for Azure, ki ga je Microsoft pokazal minuli mesec na Buildu. V glavnem gre za uporabo senzorjev in računalniške pameti, ki jo premore Kinect, še za kaj drugega kot za igranje iger. Azure pa ponuja zadostno računsko moč, da lahko obdelamo večje količine surovih podatkov.

Spomnimo, da Amazon Go deluje na podoben način. Trgovina je prepredena s kamerami, ki snemajo naš vsak korak, in pametnimi stroji, ki na sliki prepoznajo izdelke, ki smo jih s polic položili v košaro. Sistem tako optično prepozna, kaj imamo pri sebi in ko trgovino zapustimo, nam to ustrezno zaračuna. S tem odpade potreba pa posebnem označevanju vseh izdelkov, nameščanju RFID-čipov na vse izdelke in podobne zamudne rešitve. Amazon Go se je najprej odprl Seattlu in mu gre kar dobro, zato Amazon že načrtuje odprtje nadaljnjih trgovin še v Chicagu in San Franciscu.

Če bo Microsoft uspel narediti kaj takšnega ali še boljšega ter to ponuditi trgovcem, se utegne tehnologija izkazati za zlato jamo. Dokler jo ima le Amazon, namreč ni pričakovati, da bi jo preveč zainteresirano delil naokoli, saj je to ena izmed pomembnih tehnoloških prednosti njihove verige. Sploh odkar je Amazon prevzel Whole Foods, imajo vzdrževati veliko trgovin. Če pa v igro vstopi še Microsoft, se bodo karte premešale. Utegne se zgoditi, da se bodo blagajničarji poslovili še pred vozniki avtomobilov.