Amazon postavil fizično trgovino brez blagajn

Matej Huš

6. dec 2016 ob 23:22:30

Amazon že zdavnaj ni več sinonim le za spletno nakupovanje, kjer je sprožil ogromno revolucijo, temveč čedalje bolj sega v fizični svet trgovin iz malte in opeke. Novo revolucijo želi zanetiti s trgovinami, kjer ne bo blagajn in s tem povezanih vrst. Prihodnje leto bo v domačem Seattlu odprl trgovino, kjer bodo kupci izdelke preprosto zložili v košaro in odnesli iz trgovine.

Nekaj podobnega smo napovedovali že pred leti, a tedaj se je zdelo, da bo to udejanjila tehnologija poceni čipov RFID, ki bodo na vsakem izdelku. Amazon se je istega cilja lotil popolnoma drugače. Računalniška moč je dandanes dovolj napredovala, da lahko uporabimo strojno učenje, računalniški vid in podatke z ogromno senzorjev ter kamer v trgovini, ki spremljajo vsak gib kupcev. Ko ti s police vzamejo izdelek, ga računalniki avtomatično dodajo v elektronsko nakupovalno košarico, če pa ga položijo nazaj, iz košarice izgine. Trgovina se bo imenovala Amazon Go.

Amazon Go v resnici že deluje, a je na voljo le zaposlenim v Amazonu, saj trgovina potrebuje beta teste. Sleherniki naj bi tja smeli kmalu po začetku prihodnjega leta, ko bo trgovina tudi uradno zaživela. Vse, kar bodo potrebovali, bo pametni telefon, račun pri Amazonu in aplikacija. Ob vstopu v trgovino bomo zagnali aplikacijo, da bo Amazon vedel, komu izdelke zaračunati, potem pa si bomo postregli in odkorakali iz trgovine.

Kupci bodo dobili trgovino brez stanja pred blagajno v gneči in ukvarjanja z gotovino, Amazon pa bo dobil popolnoma vse podatke o nakupovalnih navadah svojih strank. Zato ni presenetljivo, da napovedujejo še več tovrstnih trgovin.