Amazon nadaljuje preizkuse trgovin brez blagajn

Matej Huš

3. dec 2018 ob 21:50:37

Prodajalne brez ljudi in blagajnikov se bližajo, kažejo zadnji Amazonovi preizkusi. Prvo fizično trgovino brez blagajn so preizkušali že pred dvema letoma, letos pa tudi odprli prvo (ki pa je resda namenjena le zaposlenim v Amazonu). Amazon nadaljuje preizkuse tudi v večjih prostorih, piše The Wall Street Journal.

Po neuradnih podatkih naj bi Amazon v Seattlu testiral sistem trgovin brez blagajn Amazon Go v večji trgovini, medtem ko so bile dosedanje manjše. Prva se je letos januarja odprla v Seattlu, druga v istem kraju pa avgusta. Tretjo so odprli v Chicagu, v pripravah pa je že četrta na Manhattnu. Vse dosedanje so sorazmerno majhne, saj ima sistem še nekaj težav z visokimi stropi in velikimi prostori.

Zato ni presenetljivo, da Amazon testira Go tudi v večjih prostorih. Sistem deluje tako, da sistem kamer sledi dogajanju v trgovini in avtomatično beleži, katere izdelke kupci pospravijo v košaro. Ko odkorakajo iz trgovine, jim s kreditne kartice avtomatično odtegne ceno kupljenih izdelkov. Pred vstopom v trgovino moramo imeti na telefonu nameščeno aplikacijo z vneseno številko kreditne kartice, ob vstopu v trgovino pa telefon z odprto aplikacijo prislonimo ob čitalnik, da nas sistem identificira.

Amazon je lani kupil verigo Whole Foods. Za zdaj še ni nobenih vesti, da bi v bližnji prihodnosti s stroji zamenjal tam zaposlene, a verjetno je to dolgoročni načrt. Za zdaj pa je Amazon Go zanimiv eksperiment, dober PR in utrjevanje blagovne znamke. Hkrati Amazon na ta način pridobiva pomembne informacije o gibanju kupcev, zlasti katere izdelke radi pogledajo, kje se dlje zadržijo itd., kar jim bo pomagalo oblikovati še privlačnejše trgovine.