Amazon odprl največjo veleblagovnico brez prodajalcev

Matej Huš

25. feb 2020 ob 22:24:38

Pred dvema letoma je Amazon odprl prvo fizično trgovino brez blagajn, kjer izdelke preprosto naberemo v košaro, kamere v trgovini pa avtomatično prepoznajo izdelke in ob izhodu bremenijo kreditno kartico. Že dve leti pred tem je Amazon podobno trgovino postavil za svoje zaposlene, obema pa je skupna bolj butična velikost. Do danes je takšnih prodajaln zraslo že dva ducata. Nič več. Amazon je odprl prvo pravo veleblagovnico brez blagajn.

Nova trgovina Amazon Go Grocery meri 1000 kvadratnih metrov in stoji v Seattlu (predel Capitol Hill), torej dober kilometer od Amazonovega sedeža. Velikosti primeren je tudi nabor izdelkov, saj imajo več kot 5000 izdelkov, ki jih budno spremljajo kamere. Temu se pravi tehnologija Just Walk Out, ki strankam omogoča, da se po nakupu preprosto sprehodijo skozi izhod. Ob vstopu morajo aktivirati aplikacijo Amazon Go, kamor vnesejo podatke o svoji kreditni kartici. Potem kamere in senzorji po celotni trgovini spremljajo vsak njihov korak in sproti beležijo, kaj postavijo v košaro (in kaj vrnejo, če si premislijo). Po izhodu je plačilo izvršeno avtomatično.

Dosedanje trgovine s to tehnologijo so bile majhne, kjer kupci pridejo, hitro pograbijo želene izdelke in odidejo. Prava veleblagovnica pa je večji izziv, ker se v njej več kupcev zadrži dlje časa, ob tem pa se sprehajajo sem in tja ter si tudi premišljujejo. Avtomatiziranosti nove veleblagovnice je prilagojen tudi delovni čas: med tednom od 7. do 23. ure, ob petkih in koncih tedna pa do polnoči. Amazon pravi, da zdaj še ne načrtujejo, da bi na enak način opremili Whole Foods.