Težave v Tesli: vpoklic vozil, nesreča s smrtnim izdom, znižanje bonitete

Matej Huš

30. mar 2018 ob 21:23:13

Tesla je vpoklicala več kot 123.000 vozil modela S, ki so bila izdelana pred aprilom 2016 (to je približno polovica vseh modelov S). Zaradi težav v krmiljenju servo motorja, ki so se s časom pojavile zaradi korozije v hladnem podnebju, bo Tesla preventivno zamenjala zakovice na vseh avtomobilih. Poudarjajo, da se napaka sicer pojavlja le na vozilih, ki večino časa vozijo po cestah, ki jih solijo s kalcijevim in magnezijevim kloridom namesto z običajno kuhinjsko soljo. Ob tem zagotavljajo, da tudi pri morebitni odpovedi sistema avtomobil ostane vodljiv, le več moči je potrebne zaradi odpovedi serva. To je največji vpoklic, ki ga je Tesla doslej izvedla. Leta 2015 so vpoklicali 90.000 vozil zaradi težav z varnostnim pasom, leta 2016 pa 53.000 vozil zaradi težave s parkirno zavoro.

Ta teden sicer v Tesli ni potekal, kot bi si želeli. Državni preiskovalni organ za varnost v prometu (NTSB) je v torek sporočil, da začenja uradno preiskavo nesreče, ki se je minuli petek pripetila v Kaliforniji. V nezgodi je življenje izgubila ena oseba, trčenje pa je bilo tako silovito, da je vozilo prebilo ločilno pregrado na avtocesti in po nesreči v celoti zgorelo. Računalnik, ki v tesli beleži dogajanje, je bil v nesreči nepovratno poškodovan, zato podatki niso dosegljivi. Zato ni jasno, ali je vozilo med nesrečo obratovalo v asistenčnem načinu ali ne.

Istega dne je bonitetna agencija Moody's znižala boniteto podjetju Tesla zaradi naraščajočega tveganja, da podjetje ne bo zmoglo poplačati svojih upnikov. Ocena je padla z B2 na B3. Tesline delnice so ta teden dosegle najnižjo vrednost v zadnjem letu.