Amazonov podpredsednik odstopil zaradi nestrinjanja s sankcioniranjem živžgačev

Matej Huš

4. maj 2020 ob 20:50:24

Amazonov podpredsednik Tim Bray je protestno odstopil zaradi načina, kako je podjetje obravnavalo zaposlene v skladiščnih in odpuščalo tiste, ki so si drznili spregovoriti. Svoje razloge, da zapušča dobro plačano delovno mesto, zaradi česar bo zgubil približno milijon dolarjev, je pojasnil na blogu. V zadnjih tednih je podjetje odpustilo vsaj tri posameznike, ki so odkrito kritizirali nekatere prakse v podjetju in se zavzemali za več zaščite za delavce.

Zgodba se začenja v letu 2019, ko je 8700 zaposlenih podpisalo odprto pismo Amazon Employees for Climate Justice, v katerem so se zavzeli, da bi tudi Amazon ukrepal v globalnem boju proti podnebnim spremembam. To je tudi vodstvo prisililo, da je predstavilo svoj načrt, a so v podjetju vseeno grozili z odpuščanjem pobudnikom akcije.

Podoben pristop je imelo podjetje tudi med zadnjo pandemijo. Posameznike, ki so spregovorili o pogojih dela in zahtevali več zaščite, je podjetje želelo očrniti in vsaj tri so tudi odpustili. Najprej so odpustili človeka, ki je prvi javno zahteval več zaščite med pandemije. Ko so delavci kasneje angažirali AECJ, ki je načrtoval video klic z Naomi Klein, ki bi prikazal razmere v podjetju, so odpustili še dva vidna člana AECJ. Bray poimensko našteje šest žvižgačev, ki so morali oditi kot zgled ali iz maščevanja, in doda, da gre izključno za ženske ali predstavnike manjšin.

Bray trdi, da je nasprotoval tem ukrepom in da je tudi po njihovi izvedbi nadrejene obvestil o argumentih, zakaj se mu zdijo neprimerni in nezakoniti. Toda ker se ni nič spremenilo, je odstopil, saj bi v nasprotnem primeru nosil soodgovornost za početje podjetja, je dejal. Bray je bil v podjetju zaposlen od leta 2014 in je sodil med inženirje najviše v hierarhiji. V preteklosti je delal v Sunu in Googlu. Kam bo šel sedaj, še ne ve.

Amazon pisanja Braya ne želi komentirati.