Curiosity na Marsu odkril organske spojine

Matej Huš

10. jun 2018 ob 08:12:35

Rover Curiosity, ki ga je NASA na Mars poslala pred dobrimi šestimi leti, je na Rdečem planetu našel pomembno odkritje. Na Marsu je odkril sledove organskih molekul. To ne pomeni, da je na Marsu življenje, poudarja vodja raziskave Jennifer Eigenbrode, dopušča pa možnost, da je na Marsu življenje nekoč bilo. Tudi če Mars nikdar ni imel svojega življenja, organske molekule pomenijo, da je imel vsaj nekaj, kar bi živi organizmi lahko jedli.

Da je Mars skrivnostnejši, kot je kazalo sprva, odkrivamo v zadnjih letih. Pred tremi leti je NASA odkrila, da je na Marsu tekoča voda. Bili smo že vedeli, da je bila na Marsu v preteklosti tekoča voda, sedaj pa vemo, da se je ohranila do danes. To ne pomeni, da imamo na Marsu obsežne oceane in reke, se pa najde na Marsu tekoča slana voda, na polih pa ima tako ali tako ledeno kapo. Veliko vode ima Mars vezane tudi prsti in v podzemnih ledenikih. To niso ravno idealne razmere za razvoj življenja, a na Zemlji poznamo živa bitja, ki lahko takšne razmere tolerirajo.

Sedaj pa NASA sporoča, da je Curiosity odkril organske spojine. To je skupna oznaka za spojine, ki vsebujejo ogljik, vodik in pogosto tudi kisik, lahko pa še druge elemente. V Marsovi atmosferi je metan, ki je organska spojina, še druge pa so v kamninah. Jen Eigenbrode iz Goddardovega vesoljskega centra v Marylandu pojasnjuje, da Curiosity še ni uspel odkriti vira teh organskih spojin. Za zdaj vemo le, da so tam.

Včasih je bil Mars namreč gostoljubnejši. Imel je tekočo vodo, znosnejše temperature in atmosfero. Toda kasneje je Mars izgubil magnetno polje, ki ga je varovale pred Sončevim vetrom, ki je sčasoma odpihnil atmosfero. Danes je to precej suh planet, ki ga sevanje iz vesolja neusmiljeno praži, zato na površju organske molekule niso stabilne. Toda njihove odkritje v zgornjih petih centimetrih prsti iz boljših časov kaže, da ima Mars bogatejšo zgodovino, kot kaže na prvi pogled. Druga zanimivost so nihanja atmosferske koncentracije metana z letnimi časi, ki so jih zaznali v zadnjih treh Marsovih letih (šest zemeljskih let). Zakaj se to dogaja, še ni jasno, teorij pa je več.

Curosity je organske molekule na planetu odkril z instrumentom SAM (Sample Analysis at Mars). Ta segreje vzorec nad 500 °C, da iz strtih kamnin sprosti organske molekule. V kamninah je odkril organske molekule v koncentraciji 10 ppm ali več, kar je približno 100-krat več od prejšnjih zaznanih količin ogljika na Marsu. Med drugim je našel derivate benzena, tiofena, toluena in kratke ogljikovodike, kot sta propan in butan.