Na Marsu je tekoča voda!

Matej Huš

28. sep 2015 ob 18:21:22

NASA je danes na novinarski konferenci predstavila rezultate odkritij z MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), ki ponujajo precej močne dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Da je bila na Marsu nekoč v zgodovini tekoča voda, smo že vedeli, precej presenetljivo pa je odkritje, da se je ta ohranila do danes. Odkritje so objavili tudi v Nature Geoscience.

Na Marsovi površini so odkrili temne lise v obliki potokov, ki so se periodično ponavljale. Ko so bile temperature na Marsu visoke (250 - 300 K), so se te lise širile in "tekle" navzdol, v hladnem obdobju leta pa so se odmikale. MRO je snemal IR-spekter štirih takih lis in odkril, da gre najverjetneje za hidratirane magnezijev perklorat, magnezijev klorat in natrijev perklorat. To pomeni, da po površini Marsa tečejo slanice.

Včasih so bili na Marsu obsežni vodni sistemi - reke, jezera, mogoče celo oceani - ki so se do danes posušili. Na polih je sicer zamrznjena voda, sicer pa je planet videti suh kot poper. Najnovejši rezultati kažejo, da to ni res. Voda z raztopljenimi solmi ima dovolj znižano tališče, da je med poletjem tekoča. To so znanstveniki sumili že od leta 2011, ko so prvikrat opazili temne lise, a niso mogli biti prepričani. To jim je uspelo šele z merjenjem IR-spektra, kar ni bilo preprosto, ker je instrument precej manj občutljiv kot kamera in ga je težje orientirati.

Še vedno pa ostaja neodgovorjeno vprašanje, od kod je voda. Ena izmed možnosti je, da se kondenzira iz zraka, saj so perklorati zelo higroskopni. Druga, verjetnejša razlaga pa je, da priteče iz podzemnih rezervoarjev. Vprašanje, ali to pomeni, da je na Marsu življenje, se vsiljuje kar samo od sebe. Temperature pod ničlo in močno slana voda niso ravno optimalni pogoji, a so boljše kot nič. In še vedno je treba imeti v mislih, da je bil nekoč Mars precej gostoljubnejši, torej bi lahko kakšno primitivno življenje iz zlatih časov preživelo. Težko je reči.