Nove težave za Uber: voznik ustrelil potnika

Matej Huš

3. jun 2018 ob 12:49:51

Ko je že kazalo, da se Uberju po vseh negativnih dogodkih in incidentih v minulem in tekočem letu (smrtna žrtev samovozečega avtomobila, zamolčani vdor, kraja Googlove intelektualne lastnine, namerno izmikanje organom pregona in nadzornim inštitucijam, navijanje cen, lažniva aplikacija, spolno nadlegovanje brez možnosti tožb) ne more več zgoditi nič hujšega, se je v petek eden izmed Uberjevih voznikov zapletel v strelski obračun in ubil stranko.

V petek zgodaj zjutraj je v Denverju voznik pri Uberju s pištolo ubil stranko. Po podatkih očividcev naj bi se stranka sporekla z voznikom in ga po nekaterih poročilih poizkušala napasti. Ko je na kraj nesreče prispela policija, je bila na sovoznikovem sedežu večkrat ustreljena stranka, ki je med prevozom v bolnišnico umrla. Policija je 29-letnemu vozniku, ki trdi, da je ravnal v samoobrambi, odvzela prostost in začela preiskavo. V Koloradu je registriranim lastnikom orožja dovoljeno, da imajo nabito orožje v vozilih brez dodatnih dovoljenj. Med incidentom je vozilo trčilo v betonsko ograjo na avtocesti. Policija je na poti našla 10 tulcev, ni pa še jasno, ali je voznik streljal med vožnjo ali v ustavljenem vozilu. Voznik je za Uber vozil tri leta in ni imel kriminalne kartoteke.

Za podrobne informacije bo treba počakati na konec preiskave. So pa iz Uberja že povedali, da v pogojih uporabe njihove storitve jasno piše, da ne voznik niti stranka ne smeta nositi orožja. V nekaterih zveznih državah ta omejitev ne velja zaradi zakonodaje, velja pa v Koloradu, so potrdili v Uberju. Nov incident predstavlja problem za Uber, ki se je že v preteklost boril z očitki, da svojih voznikov ne preverja dovolj in da dovoli voziti celo kriminalcem. Lani je prav Kolorado Uberju izrekel visoko globo, ker je podjetje dovolilo voziti 57 ljudem s kriminalno kartoteko. Ravno v petek pa je CNN objavil rezultate preiskave, ki je pokazala, da sta tako Uber kakor Lyft dovolila voziti več tisoč ljudem, ki glede na pogoje uporabe in svojo kriminalno preteklosti ne bi bili smeli voziti. Uber je aprila letos obljubil, da bo začel izvajati redne letne preglede voznikov in da bo najel podjetje, ki bo sproti preverjalo obsodbe in odstranjevalo voznike, ki ne bodo več ustrezali pogojem.