NTSB: Uberjev avtomobil je peško zaznal šest sekund pred usodnim trčenjem

Matej Huš

25. maj 2018 ob 21:34:40

Ameriški Nacionalni urad za prometno varnost (NTSB) je objavil vmesno poročilo o nesreči, ki se je v Arizoni zgodila 18. marca in v kateri je Uberjev samovozeč avtomobil do smrti povozil peško, ki je na neoznačenem mestu prečkala cestišče. Poročilo pritrjuje ocenam, ki so kmalu po incidentu začele krožiti po medijih in internetu. Uberjevi senzorji so peško zaznali šest sekund pred trčenjem, a algoritem ni sprožil nobene akcije, ker je bilo zaviranje v sili izključeno. Nadzornica vozila je začela zavirati šele slabo sekundo po trčenju, ker ni bila pozorna na dogajanje na cesti.

Šlo je za Volvo XC90 letnik 2017, ki ga je Uber predelal in vanj vgradil lasten sistem za avtonomno vožnjo. Vozilo je imelo več kamer (med vožnjo je delovalo 10 kamer), radarje, lidar, navigacijske senzorje, računalnik in nosilce podatkov. Poleg tega je imelo vozilo tudi kamero nad armaturno ploščo (dashcam), podobno kamero, ki je bila usmerjena skozi zadnje steklo, in kamero za nadzor "voznika". Vozilo je lahko v računalniškem ali ročnem načinu. V prvem načinu, ki ga vključi voznik, sistem iz vseh senzorjev dobi informacije o okolici in omejitvah ter vozi brez človeškega vmešavanja. V ročnem načinu ima voznik popoln nadzor nad vozilom. Volvovi asistenčni sistemi (City Safety) so bili v računalniškem načinu izključeni, v ročnem pa so normalno delovali.

Nesreča se je zgodila ob 21.58 po lokalnem času. Omejitev hitrosti je bila 72 kilometrov na uro, vozilo pa je peljalo s hitrostjo 69 kilometrov na uro. Ob trku je vozilo dobrih 19 minut vozilo v računalniškem načinu. Senzorji so peško prvikrat zaznali šest sekund pred trkom, ko je sistem ocenil, da se bosta poti peške in vozila sekali. Na tej oddaljenosti je peško, ki je ob sebi potiskala kolo, najprej klasificiral kot neznani objekt, kasneje pa kot kolesarja. Približno 1,3 sekunde pred trkom je sistem ocenil, da je nujno zaviranje v sili, da bi ublažil posledice neizbežnega trka. Uber je bil zaviranje v sili izključil, kadar je bilo vozilo v računalniškem načinu, da bi zmanjšal verjetnost za nepotrebno zaviranje. Pričakovali so, da bo v takih primerih reagiral voznik. Sistem voznika ne opozori na nevarnost. Preiskava je pokazala, da je sistem ves čas deloval, kot je bilo predvideno, torej se Uber ne more izgovarjati na napako, temveč so sistem pomanjkljivo pripravili.

Preiskava še ni končana. Nadaljuje se zbiranje informacij o Uberjevem sistemu, o ravnanju "voznice", ki je neposredno prek trkom gledala pod armaturno ploščo, a trdi, da ni uporabljala mobilnega telefona, in o peški. Uber je ta teden sporočil, da v Arizoni ne bodo več preizkušali samovozečih vozil, medtem ko se v Kaliforniji in Pensilvaniji testi nadaljujejo.