Uber zaračunava toliko, kolikor lahko

Matej Huš

21. maj 2017 ob 00:21:43

Eden izmed pomembnih dosežkov zahodne civilizacije naj bi bil konec barantanja, saj za izdelke in storitve načeloma plačujemo vsi enako (če odmislimo milijon popustov in akcij). Uber pravi, da to ni potrebno. Vodja programa Daniel Graf je mrtvohladno priznal, da vam Uber zaračuna ceno, ki ste jo po njegovi oceni pripravljeni plačati.

Že dlje časa se je govorilo, da Uber cene določa nekoliko po svoje, vozniki pa so se pritoževali, da se vrzel med njihovim zaslužkom in cenami povečuje. Uber je ves čas trdil, da se cena oblikuje na podlagi prevožene razdalje, časa in povpraševanja. A to ni vsa resnica.

Graf je pojasnil, da Uber nekaterim zaračunava višje cene, ker potrebuje več denarja (lani so ustvarili 2,8 milijarde dolarjev izgube). V intervjuju je pojasnil, da nov sistem določanja cen preizkušajo v nekaterih mestih že več mesecev. Uber uporablja tehnike strojnega učenja, da bi za vsako skupino uporabnikov najbolje ocenil, koliko so še pripravljeni plačati za storitev. V praksi to pomeni, da bodo bogatim, ki potujejo iz Beverly Hillsa v drugo premožno sosesko, verjetno zaračunali več kakor revežem. To se na prvi pogled sliši še sprejemljivo, dokler ne pomislimo, da se na nasprotnem koncu prav lahko znajdemo sami. Če Uber na podlagi strojnega učenja ugotovi, da delamo vsak dan ob 7.00 zjutraj in če bo 6.45 panično kličemo prevoz, nam bo ceno dvignil - v višave. Uber je dodal, da bodo odslej vozniki videli, koliko potniki plačajo za posamezen prevoz. Doslej tega niso vedeli.

Uber pravi, da bodo ta sistem, ki ga preizkušajo v 14 mestih v ZDA, poizkusili razširiti tudi drugam. Pričakujemo, da bodo v EU vsi regulatorji trga in varuhi osebnih podatkov dobili ošpice, ko bodo slišali zanj.