Uber priznal obstoj lažnive aplikacije

Matej Huš

9. mar 2017 ob 19:15:58

Uber je priznal, da je uporabljal program, ki je aktivno identificiral inšpektorje, policiste in ostale uslužbence organov pregona, ter jim namenoma onemogočal uporabo njihovih storitev. Zgodbo je minuli teden razkril The New York Times in se je hitro razširila po svetu. Uber je v izjavi za javnost nekoliko po ovinkih povedal, da je to resnično počel, in obljubil, da se bo poboljšal.

Uber je priznal obstoj greyballinga, kakor imenujejo prikritje standardne aplikacije za določene uporabnike, ki jim namesto tega postrežejo s prilagojeno, lažnivo aplikacijo. Ta ne omogoča dejanskega prevažanja, saj kaže lažne avtomobile in ne omogoča naročanja dejanskih. V Uberju trdijo, da je razlogov za njeno uporabo več: interno preizkušanje novih funkcionalnosti, tržne promocije, preprečevanje zlorab in kršitev pogojev uporabe itd. Nič pa niso napisali, da je program očitno namenjen tudi izmikanju roki pravice. Uber vseeno dodaja, da bo odslej uporaba greyballinga za tovrstno izmikanje strogo prepovedana, a da bo iz tehničnih razlogov to trajalo nekaj časa.

Takšna izjava je razumljiva, saj je moral Uber po eni strani zagotoviti, da se bo držal pravil, po drugi strani pa se ni mogel ustreliti v nogo in javno priznati kršitev zakonodaje, kar selektivno ponujanje storitev oziroma diskriminacija strank nedvomno je.

Uber je imel v zadnjih tednih precej težav, med katerimi je odkritje greyballinga še najmanjša. Financial Times je opazil (nezaklenjena povezava), da se v Silicijevi dolini pripravlja manjši eksodus Uberjevih inženirjev. Podjetje pretresajo obtožbe o seksizmu in diskriminaciji, poleg tega pa naj bi bila v podjetju tudi slaba klima ter nezaupanje v vodstvo. Problematično je tudi preveč odkrito simpatiziranjem s Trumpom, zaradi česar so se pojavili pozivi k bojkotu Uberja.