Sodišče: Samsung mora Applu plačati 539 milijonov dolarjev

Matej Huš

26. maj 2018 ob 08:41:24

Okrožno sodišče v San Joseju je v sporu med Applom in Samsungom, ki sega sedem let v preteklost in je v tem času doživel že veliko odločitev in njihovih razveljavitev, odločilo, da mora Samsung plačati 539 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršitev patentov in modelov. Levji delež odškodnine (533 milijonov) odpade na kršitve treh modelov (design patent), preostanek pa na kršitev dveh patentov. S tem pa še ni nujno, da se je primer končal, saj je Samsung napovedal pritožbo. Trdi, da bi bila pravična višina odškodnine 28 milijonov dolarjev, medtem ko je Apple izračunal 1,1 milijarde dolarjev.

Gre za mobilne telefone, ki so se prodajali v letih 2010 in 2011. Apple je Samsungu očital kršitve patentov in zaščitene oblike izdelkov, zaradi česar ga je tožil. V prvi razsodbi leta 2012 je sodišče izreklo rekordno odškodnino v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda številka je bila vsakokrat drugačna. Sprva je upadla na 548 milijonov dolarjev, saj so sodišča iz odškodnine izključila domnevno kopiranje videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress). Samsung ni obmiroval, temveč se je pritožil na vrhovno sodišče, ki se je odločilo primer obravnavati, čeprav obravnava zgolj nekaj odstotkov prejetih primerov. Leta 2016 je odločilo, da se pravična odškodnina izračuna le zgolj od vrednosti komponente, ki krši avtorske pravice, in ne od celega izdelka, kot je trdil Apple. Primer se je zato vrnil nazaj na drugo stopnjo (prizivno sodišče). To je lani odločilo, da se primer vrne na prvo stopnjo.

Sodišče v San Joseju je sedaj odločilo, da je primerna odškodnina že omenjenih 539 milijonov dolarjev. Samsung meni, da je takšna odločitev v nasprotju z razsodbo vrhovnega sodišča. Pričakovati je torej, da bodo odvetniki še dosti zaslužili.