Sodišče skoraj razpolovilo prisojno odškodnino v primeru Apple proti Samsungu

Matej Huš

18. maj 2015 ob 19:22:09

Ameriško prizivno sodišče je znatno znižalo prisojeno odškodnino, ki jo ima Apple pravico zahtevati od Samsunga zaradi kršitev patentov in modelov (primer Apple Inc. v. Samsung Electronics Co., 14-133). Po pritožbi bo moral Samsung plačati le 548 milijonov dolarjev, medtem ko je bila pred tremi leti ob prvi razglasitvi razsodbi ta številka 1,05 milijarde dolarjev.

Spomnimo, da je pred skoraj tremi leti kalifornijsko sodišče odločilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, ker je namerno (to prinaša trojno odškodnino) kršil modele (design patent), izkoriščal prevladujoč položaj na trgu UMTS in ker je razvrednotil Applovo blagovno znamko. Samsung se je kakopak pritožil in sodišče je del razsodbe razveljavilo. Deloma ponovljen postopek se je končal s številko 929 milijonov dolarjev.

Samsung se je vnovič pritožil in uspel. Prizivno sodišče je odločilo, da izloči zahtevke za odškodnino zaradi kršitev zaščite videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress). Gre za ameriški pravni institut, ki zagotavlja zaščito celostne podobe izdelka. Sodišče meni, da ga pri iPhonu sploh ni mogoče zaščititi, ker da so vsi sestavni deli izdelka tam zaradi funkcionalnosti. Odškodnino v višini 382 milijonov dolarjev iz tega naslova je zato sodišče odpravilo. Ostaja pa 548 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršitev modela in patentov, kjer Samsung s pritožbo ni uspel. Mimogrede, Apple zasluži s prodajo iPhonov toliko, kolikor znaša nova, znižana odškodnina, v dveh dneh.

O odškodnini zaradi domnevne kršitve trade dressa bo prvostopenjsko sodišče tako odločalo ponovno. Nobena juha se torej ne poje tako vroča, kot se skuha.