Tesla v Belgiji zgradila baterijski kompleks za regulacijo omrežja

Matej Huš

16. maj 2018 ob 21:08:19

Tesla je v Belgiji zgradila nov superbaterijski kompleks, ki je podoben tistemu v Avstraliji, s katerim bo belgijski REstore NV skrbel za boljše usklajevanje porabe in proizvodnje v električnem omrežju. V kraju Terhills na vzhodu Belgije je Tesla v šestih mesecih zgradila sistem iz 140 Powerpackov, ki ima največjo deklarirano moč 18,2 MW.

Avstralski sistem s kapaciteto 129 MWh in močjo 100 MW se je izkazal kot velik uspeh. Analize so pokazale, da je zaradi njega cena zagotavljanja sistemskih storitev upadla za 90 odstotkov. Gre za ceno, ki jo imajo rezervni viri, ki se vključijo ob pomanjkanju električne energije in skrbijo za izravnavo (gre za FCAS - frequency control and ancillary services). Teslina superbaterija se na nihanja v omrežju odziva tako hitro, da se Tesla celo pritožuje, da sploh niso plačani ustrezno, ker se sistem odziva v milisekundah. Odziv klasičnih turbin (denimo plinskih) se meri v sekundah ali minutah, zato avstralski regulator odzivni čas razdeli in plačuje v 6-sekundnih, enominutnih in petminutnih intervalih. Odziv baterij je krajši od 200 milisekund, zato sistem tega sploh ne zazna in obračuna. V zgolj nekaj tednih bi tako Teslina superbaterija morala zaslužiti milijon dolarjev, če bi zanjo veljale iste tarife kot za zagotavljanje sistemskih storitev s plinskimi elektrarnami.

Sedaj bo Tesla na podoben način pomagala regulirati tudi evropsko omrežje. Da je to pomembno, smo videli v začetku leta, ko je frekvenca upadla zaradi neujemanja porabe s proizvodnjo na Kosovu in v Srbiji, posledice pa so bile opazne v celotnem kontinentalnem omrežju. Podoben projekt bosta Tesla in REstore v prihodnjih tednih najavila tudi v Veliki Britaniji, ki ima lastno elektroenergetsko omrežje, ki podobno kot skandinavsko ni sinhronizirano s kontinentalnim.