Tesla bo gradila največjo baterijo na svetu

Matej Huš

7. jul 2017 ob 22:34:18

Tesla, francosko podjetje Neoen in avstralska vlada so podpisali pogodbo, s katero se Tesla zavezuje, da bo do 1. decembra letos v Južni Avstraliji zgradila največjo baterijo na svetu. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na novinarski konferenci v Adelajdi dejal, da bo šlo za trikrat zmogljivejši sistem od katerega koli primerljivega na svetu. Baterijo, ki jo bodo postavili v mestu Jamestown 230 kilometrov severno od Adelajde, bodo povezali z vetrno elektrarno, ki jo bo zgradil Neoen. Ko bo proizvodnja višja od porabe, bodo v baterijo skladiščili preseženo energijo, iz katere bodo ob konicah pokrivali povečano porabo energije.

Musk pravi, da bo baterija lahko zagotavljala moč 100 MW, kar čez palec rečeno pomeni, da lahko napaja okrog 30.000 gospodinjstev. To je tudi številka, ki jo je imel Musk v mislih s svojimi besedami o trikratniku obstoječih zmogljivosti. Nov baterijski sistem bo lahko uskladiščil okrog 129 MWh energije, kar je približno dvakrat več od trenutnih rekorderjev.

Še bistveno večje kapacitete se dosegajo s črpanjem vode v umetne rezervoarje na nadmorski višini, od koder jih potem spustijo čez turbine za proizvodnjo električne energije. V Sloveniji imamo tako črpalno elektrarno v Avčah, ki uskladišči 2800 MWh energije in deluje z močjo 185 MW. Žal Avstralija kaj dosti gora nima, da bi se lahko šla za takšno gravitacijsko skladiščenje energije. Tri takšne črpalne elektrarne imajo le v Novem Južnem Walesu. V Južni Avstraliji je situacija precej slabša, saj so tam prekinitve dobave električne energije precej pogoste, zlasti ob nevihtah ali izjemnem povečanju porabe.

Zaradi tega tudi avstralska vlada financira program izboljšanja energetske preskrbe, za kar so namenili 550 milijonov avstralskih dolarjev (366 milijonov evrov). Investicija v največjo baterijo je del tega programa in bo stala okrog 30 milijonov evrov. Ob tem pa je Musk poudaril, da bodo dela končali do 1. decembra. Če bi zamudili in baterija do tedaj ne bo nared, bo brezplačna in bo vse stroške pokrila Tesla sama, je javno izjavil, nekoliko tudi kot provokacijo. To trdi samozavestno, saj je Tesla na Havajih že postavila tak sistem s kapaciteto 52 MWh. V Kaliforniji pa so 80 MWh sistem zgradili v 130 dneh.