Avstralci za zdaj zadovoljni s Teslino megabaterijo

Matej Huš

12. apr 2018 ob 10:47:42

Novembra, tik pred začetkom poletja na južni polobli, je Tesla v Avstraliji dokončala in predala v uporabo baterijo v Hornsdalu, ki lahko uskladišči 129 MWh energije in dobro uro zagotavlja moč 100 MW. Tesla jo je zgradila v rekordnem času, ker je Elon Musk stavil, da bo projekt dokončan v 100 dneh. Baterijski kompleks je povezan z vetrno elektrarno, namenjen pa je izravnavi nihanj v omrežju in zagotavljanju energije v primeru nenadnih izpadov. Poletja v Avstraliji je konec in upravljavec elektroenergetskega omrežja (AEMO) je izdal poročilo, v kateri je pohvalil delovanje baterije.

Večjega izpada električne energije, ki bi ga morala v celoti pokriti baterija, ni bilo, je pa vseeno svoje delo opravila dobro. AEMO pojasnjuje, da se baterijski kompleks bistveno hitreje odziva na spremembe v omrežju kakor sinhroni generatorji, ki načeloma zagotavljajo rotirajočo rezervo. To pomaga, da frekvenca niha manj, kot bi brez baterijskega kompleksa. Na priloženih grafih vidimo, kako dobro sledi trenutni porabi v omrežju, medtem ko ima klasična turbina nekaj zamika. Baterijski sistem so zato uporabljali kot pomožno storitev za uravnavanje frekvence omrežja (Frequency Control Ancillary Services).

Največji preizkus se je zgodil 18. decembra, ko je nepričakovano izpadla 689-MW termoelektrarna. To tudi brez Hornsdala ne bi povzročilo razpada omrežja, bi pa frekvenca lahko močneje zanihala. Baterijski sistem se je hitro odzval in porezal največje špice v omrežju, zaradi česar frekvenca ni nikoli padla pod 49,7 Hz. AEMO zagotavlja frekvenco 50 Hz, težave pa se začnejo, če zaradi pomanjkanje proizvodnje pade pod 49 Hz, ker se tedaj generatorji začno izklapljati iz omrežja, kar vodi v verižno reakcijo in večji mrk. Kako vsako neskladje med proizvodnjo in porabo povzroči nihanje frekvence, smo nedavno videli v Evropi.