Arizona prepovedala Uberjeva avtonomna vozila

Matej Huš

27. mar 2018 ob 21:53:49

Po pričakovanjih je Arizona Uberju prepovedala preizkušanje samovozečih avtomobilov na cestah v državi, kar praktičnih posledic ni imelo, saj je Uber takoj po nesreči s smrtnim izidom ustavil vse teste na cestah. Kljub temu je razumljivo, da se je še guverner Arizone Doug Ducey in uradno povedal, da so Uberju sporočili, da je varnost prva prioriteta. Četudi se bo Uber v prihodnosti odločil ponovno zagnati sistem, avtonomnih vozil ne bo smel voziti po Arizoni.

To je velika sprememba v Duceyjevem odnosu do avtonomnih vozil, saj je pred tem incidentom Arizona veljala kot do te tehnologije zelo gostoljubna država. Podjetja so lahko samovozeče avtomobile testirala brez večjih preprek, zakonodaja pa je bila izjemno ohlapna. Za razliko od Kalifornije v Arizoni upravljavcem avtonomnih vozil ni treba razkrivati podatkov o nesrečah, trkih, statistiki avtonomne vožnje (kolikokrat morajo vozniki prevzeti nadzor) in ostalih podatkov. The New York Times je minuli teden pridobil internet informacije iz Uberja, ki kažejo na katastrofalno stanje njihovega programa. Po neuradnih podatkih vozila brez intervencije povprečno prevozijo 20 kilometrov, kar je bistveno premalo. Še posebej veliko težav naj bi imela Uberjeva vozila na odsekih z delom na cesti in ostalih nestandardnih postavitvah.

Medtem nesrečo preiskujejo policija v Tempeju, urad za varnost v prometu (NTSB) in uprava za varnost na avtocestah (NHTSA). Še vedno je glavno vprašanje, zakaj vozilo sploh ni zaviralo. Glede na posnetek s kamere nad armaturno ploščo bi moralo vozilo peško zaznati vsaj sekundo pred trkom, z delujočimi podpornimi sistemi senzorjev pa kljub temi pa še nekaj sekund prej. Vozilo je temu navkljub z nezmanjšano hitrostjo trčilo v peško, ustavil pa ga je šele voznik.

Paradoksalno je, da sta se Waymo, ki je trenutno nesporna avtoriteta na področju avtonomnih vozil, in Uber v začetku leta poravnala v sodnem procesu. Tožbo je lani vložil Waymo, češ da naj bi njihov bivši inženir ukradel za 9,7 GB intelektualne lastnine. Šlo je za tehnologijo lidar in pripadajočo programsko opremo. Waymo je dobil zagotovila, da Uber ne uporablja njihove intelektualne lastnine na tem področju. Pravilno delujoč lidar bi moral preprečiti zadnje trčenje Uberjevega vozila.

Vprašanje pa je, ali Uber sploh potrebuje odsek za samovozeče avtomobile. Kot kaže, jih bo Waymo tako ali tako prehitel, Uber pa ima ta hip dovolj stroškov in zadosti visoko izgubo, da si tak odsek težko privošči. Glavni problem pa bo očitno javno mnenje. Uber je postal utelešenje vsega slabega v korporativnem svetu - za kar si je v resnici kriv sam. Četudi razvijejo najboljši avtonomni taksi, jim to ne bo nič pomagalo, če mu nihče ne bo zaupal.