Sony na CESu osupnil ... s prototipom svojega vozila. In ne, presenečenj še ni konec.

Dare Hriberšek

8. jan 2020 ob 00:38:42

Sony Vision-S je seveda električno vozilo, za sedaj le v fazi koncepta, a kljub temu precejšnje presenečenje na letošnjem CESu s strani multinacionalke, ki je znana predvsem po strojni opremi in vsebinah s področja zabave. Poganjal ga bo pogonski sklop, ki ga je razvilo tudi v Sloveniji poznano avtomobilsko podjetje Magna, nekaj drugih delov pa prihaja tudi od Boscha in Blackberryja.

Vozilo bo znotraj in zunaj opremljeno s 33 tipali, znotraj pa tudi s 360 stopinjskim zvočnim sistemom in tremi zasloni, enim na armaturi, druga dva, namenjena zadnjim potnikom, pa v naslonjalih prednjih sedežev. Kaj več - denimo o morebitni serijski proizvodnji - ni znanega, saj predstavniki Sonyja na novinarska vprašanja niso bili preveč gostobesedni. Navrgli so le, da želijo prispevati k prihodnosti človekove mobilnosti, kar sicer vneto počne njihov oddelek za optična tipala, ki vlaga v tehnologije, ključne za samodejna vozila. Sem sodi lidar, pa tipala, ki pri osvetljevanju z LED svetili izboljšajo prepoznavo objektov in druga, ki umetnim možganom omogočajo boljšo vidljivost med nočno vožnjo, vožnjo proti svetlobi ali meglenih razmerah. Z vožnjo je povezana tudi Sonyjeva tehnologija Time of Flight, ki zazna potnike in predmete v vozilu in situaciji prilagodi varnostne ter infotainment sisteme v potniški kabini.

To pa še ne pomeni konec presenečenj na avtomobilskem delu CESa. Nvidia, sicer proizvajalka grafičnih kartic je skupaj z Audijem napovedala, da bosta že letos na trg poslala skupno samodejno vozilo. Gre za Q7 SUV, ki se je vožnje s pomočjo umetne inteligence naučil sam v samo štirih dneh. Dosežek pomeni dokončen preboj Nvidie na področje avtomobilizma, s čimer po mnenju analitikov utegne prepričati marsikatero podjetje, ki je doslej razvijalo svoj sistem avtonomne vožnje. Audi in Nvidia sicer tozadevno sodelujeta že vse od leta 2017. Nvidia je ob tem na področju avtonomne vožnje napovedala tudi partnerstvo z Boschem in nemškim proizvajalcem avtomobilskih delov ZF, s katerim bosta skupaj razvijala sistem avtonomne vožnje ProAI, ki prav tako temelji na Nvidiinem avtomobilskem računalniku Drive PX2 in ki ga bo mogoče vgrajevati tako v delovne stroje pa tudi v tovorna in osebna vozila.