Googlov Waymo odstira statistiko preizkušanja avtonomnih vozil

Matej Huš

31. okt 2020 ob 12:05:01

Waymo, ki je bil do leta 2016 del Googla, odtlej pa je njegov lastnik holding Alphabet (ki tudi nadzoruje Google), je izdal obsežno poročilo o preizkušanju samovozečih avtomobilov v Phoenixu. Poročilo, ki se ukvarja zlasti z varnostnim vidikom, sestavljata dva dokumenta in predstavlja doslej najpodrobnejši pogled v Waymove teste. V prvem dokumentu so bolj splošno opisali večstopenjski pristop k varnosti. Zanjo skrbijo na treh ravneh: s strojno opremo, kamor sodijo vozilo, senzorji, krmiljenje in zavore, s sistemom avtonomnega krmiljenja, ki skrbi za izogibanje oviram in spoštovanje prometnih predpisov, ter z ustrezni postopki na nivoju podjetja.

Precej zanimivejši pa je drugi dokument, v katerih so konkretne informacije o delovanju v Phoenxiu. V letih 2019-2020 (letos do septembra, torej 21 mesecev) je 600 avtomobilov prevozilo 9,8 milijona kilometrov z varnostnim voznikom, še 100.000 kilometrov pa povsem avtonomno. Pri tem so se vozila zapletla v 47 stikov z drugimi udeleženci prometa ali cestno infrastrukturo. Od teh je bilo 18 dotikov resničnih, 27 pa simuliranih. V dokumentih so natančno opisali vse incidente. Praktično vsi incidenti so se zgodilo zaradi kršitve prometnih predpisov drugih udeležencev v prometu. To velja za vseh osem incidentov, v katerih so se sprožili varnostni mehovi. Najpogostejši scenarij je sicer nalet v vozilo pred seboj. V vseh razen enem primeru (ta je bil simuliran) je bil Waymo tisti, v katerega so se zaletela druga vozila. Problem je, da Waymo vozi bolj pazljivo od ljudi, zato so ti pogosto neučakani in predvsem ne pričakujejo določenih manevrov (recimo zaviranja pri rumeni luči). Med 10 milijoni kilometrov 47 incidentov predstavlja enega na 200.000 kilometrov, kar je zelo dobra statistika.

Skupno je Waymo od začetka delovanja leta 2009 do danes prevozil že več kot 30 milijonov kilometrov. Večinoma je za volanom sedel profesionalni voznik, ki je bil pripravljen prevzeti nadzor, če bi šlo kaj narobe. Od leta 2015 Waymo vozi na javnih cestah.